PKK'nın Suriye kolu Barzani'nin adamlarını tutukladı

Suriye'de Beşar Esad'a bağlı güçlerle Özgür Suriye Ordusu arasındaki savaş iç kesimlerde sürerken, Türkiye sınırını kontrol altında tutan ve PKK'nın bu ülkedeki uzantısı olarak nitelendirilen PYD, Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani paralelinde faaliyet gösteren El-Parti'ye mensup 74 silahlı milisi tutukladı.

PKK'nın Suriye kolu Barzani'nin adamlarını tutukladı
Tutuklama, Kürtler arasında gerilimi artırdı. Öte yandan PKK'lı silahlı grupların Kuzey Irak'a çekilişleri devam ederken, Kuzey Irak'ta örgütten ayrılan 214 kişinin Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin lideri olduğu Kürdistan Yurtseverler Birliği'ne katıldığı ileri sürüldü.

Kurdpress haber ajansının haberine göre, PKK'ya yakınlığıyla bilinen PYD ile Kuzey Irak Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani paralelinde Suriye'de faaliyet gösteren El Parti arasındaki gerginlik, El-Parti'nin 7 savaşçısının tutuklanması ile tırmandı.
Halep'in bazı mahalleleri ile Türkiye sınırındaki Derik, iç bölgedeki Kobani ve Afrin gibi Kürt bölgelerinde iki parti arasında yaşanan gerginlik eyleme dönüştü. PYD'ye bağlı güçler Derik'te 74 El-Parti üyesini yakalayarak bilinmeyen bir yere götürdü. Olayı Kurdpress'e değerlendiren Suriyeli Kürt gazetecilerden Huşin Ömer, iki taraf arasında yaşanan gerginliğe dikkat çekerek “Barzani PYD liderlerine mesaj göndererek esir alınan kişilerin derhal serbest bırakılmasını istedi. Ancak PYD bu talebi yerine getirmedi. PYD'nin esir aldığı kişilerin nerede tutulduğu konusunda bir bilgi yok; sadece onlardan çok azının Derik'te tutulduğu biliniyor” dedi.

Suriye Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) siyasi büro üyesi İsmail Muhammed ise PYD'nin El Parti'yi hedef alan eyleminin, Kürtlerin birliğine vurulmuş büyük bir darbe olduğunu ifade ederek, "Biz Kürt hakları için giriştiğimiz bu devrimin başında birbirimize düşecek olursak, bundan tek kazançlı çıkan Beşar Esed rejimi olur. Eğer bizim parti üyelerimizin bir hatası olmuşsa bu mesele yetkili bir mahkemede ve siyasi yollarla görüşülerek çözümlenmelidir. Biz PYD'nin bu eylemlerini kışkırtıcı ve tehlikeli görüyoruz. Biz Suriyeli Kürtlerin her zamankinden çok daha fazla birlik ve beraberliğe muhtaç olduğunu düşünüyoruz” dedi. Kuzey Irak'taki KDP milletvekillerinden Said Ömer ise Awestakurd haber sitesine yaptığı açıklamada, “Eğer PYD, yoldaşlarımızı serbest bırakmazsa biz de bu kabul edilemez eyleme karşı farklı bir tavır takınacağız” dedi.

"YPG'den başka silahlı güç olmaz"
PYD'li yetkili İsa Heso ise Kuzey Irak'taki Rudaw gazetesine 74 kişinin PYD tarafından alıkonulduğunu doğrulayarak, "74 kişinin suçu yoksa bırakılacak. YPG'den (PYD'nin silahlı Halk Savunma Güçleri) başka silahlı bir gücün Rojava'da (Suriye'nin Kürt bölgesi) olması doğru değil. Bu yüzden de Welat Murat ve Mesud gibi kimseler silahlı çeteler kurdukları için yakalandılar. Onlar suç işlediler ve cezalandırılacaklar” dedi.

El-Parti Politbüro üyesi Mihemed İsmail ise YPG tarafından yakalanan 74 kişiden 47'sinin Kobani, 24 kişinin Afrin, 3 kişinin ise Girke Leg'den alındığını söyledi.

Barzani'den PYD'ye: "Erbil anlaşmasına uy"
Gerilimin tırmanması üzerine devreye giren Mesut Barzani, PYD'yi Suriye'deki Kürt gruplarının üzerinde uzlaştığı "Erbil anlaşması"na uymaya çağırdı. Barzani adına Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, PYD'nin Erbil anlaşmasına uymaması halinde bölgeye yönelik ambargo uygulanacağı sinyali verilerek, "Şu zamana kadar Başkan Barzani tüm Kürt taraflarına kardeş gözüyle baktı. Fakat maalesef ki bazı güçler ve taraflar Hewler antlaşmasından uzaklaşıp halkı tutukluyorlar, öldürüyorlar, kaçırıyorlar. Diğer siyasetçilere kulak asmıyorlar” denildi. Açıklamada, özgür seçim yapılmadan hiçbir grubun diğer bir grup üzerinde baskı kuramayacağı belirtilerek, karar vermede tek yetkili organın Yüksek Kürt Konseyi olduğu anlatıldı. Açıklamada “Biz kimsenin başkaları üzerinde despotizm yapmasına müsaade etmeyeceğiz. Eğer Hewler anlaşmasının şartları uygulanmazsa yeni bir karar alırız” ifadesine yer verildi.

PKK'lılar Talabani saflarında
Öte yandan PKK'lı silahlı grupların Kuzey Irak'a çekilişleri devam ederken Kuzey Irak'ta örgütten ayrılan 214 kişinin Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin lideri olduğu Kürdistan Yurtseverler Birliği'ne katıldığı ileri sürüldü.

Türkiye'den çekilen silahlı PKK'lılar, gruplar halinde Kuzey Irak'taki toplanma merkezlerine intikali sürerken bazı PKK'lıların Talabani'nin lideri olduğu KYB'ye geçtiği haberi Kürtler arasında şaşkınlıkla karşılandı. Kuzey Irak'ta yayın yapan Rojevakurd adlı internet sitesi, bir grup PKK'lının KYB saflarına katıldığını ve bundan sonra özgür iradeleriyle çalışma yürüteceklerini duyurdu. Haberde, KYB siyaset biriminin Kürtlere yönelik yaptığı'birleşin'çağrısı üzerine 214 PKK'lının KYB saflarına katıldığı vurgulanarak, "KYB'nin 17 Mayıs 2013 tarihinde yaptığı açıklamaya göre 214 PKK'lı çalışmalarını KYB saflarına yürütme kararı almış ve YNK'ye katılmıştır. Çalışmalarını bundan sonra burada yürüteceklerdir." denildi.
KYB'ye katılmaları için PKK'lılara Siyaset Birimi sorumlusu Mele Bextiyar'ın resmi davet gönderdiği ifade edilen haberde, Bextiyar'ın şunları söylediği belirtildi: "Biz çalışmalarınızı değerlendiriyoruz ve saygı gösteriyoruz. Sizler PKK olarak çalıştınız. Biz size ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyarız. KYB sizin büyük eviniz olacak, her taraf için mücadele vermeye devam edecek. Sizler burada YNK'de düşüncelerinizi özgür bir şekilde dile getireceksiniz."

Abdullah Öcalan'ın yakalanmasından sonra örgütle yollarını ayıran ve sayıları iki-üç binle ifade edilen eski PKK'lılar Kuzey Irak'ta değişik iş kollarında çalışıyor. Bölgesel Kürt yönetimi tarafından kendilerine oturma izni, bazılarına ise vatandaşlık verilen eski PKK'lılar, Türkiye'ye dönüş için yasal çalışma yapılmasını bekliyor. KYB'ye katılan 214 PKK'lının örgütten ne zaman ayrıldıklarına ilişkin bilgi verilmezken eski PKK'lılardan oluşabileceği belirtildi.