El Muhaberat’ın ‘timi’ Türkiye’de

İstihbarat Reyhanlı’da yaşanan saldırının ardından çalışmalarını yoğunlaştırırken önemli bilgilere ulaştı. Suriye İstihbarat Örgütü ‘El Muhaberat’ın 200 kişiyi küçük gruplar halinde Türkiye’ye soktuğu öğrenildi.

El Muhaberat’ın ‘timi’ Türkiye’de
Hatay 'ın Reyhanlı ilçesinde 51 kişinin öldüğü, 150 'den fazla insanın da yaralandığı saldırı sonrası bölgedeki çalışmalarını yoğunlaştıran istihbarat birimleri önemli bilgilere ulaştı. Saldırıyla doğrudan ilgili olduğu açıklanan Suriye İstihbarat Örgütü El Muhaberat 'ın, sabotaj, kargaşa, kaos ve istihbarat toplama konularında eğittiği 200 kişiyi, 5-10 kişilik gruplar halinde Türkiye 'ye soktuğu belirlendi. Kaçak yollarla ve Suriyeli sığınmacıların arasında Türkiye 'ye girdiği değerlendirilen bu kişilerin, Hatay, Kilis, Şanlırufa, Gaziantep ve Kahramanmaraş 'ta faaliyet yürüteceği tespit edildi.
Milliyet 'in aldığı bilgilere göre, Reyhanlı 'da gerçekleştirilen bombalı saldırıların ardından bölgedeki çalışmalarına ağırlık veren istihbarat birimleri önemli bilgilere ulaştı.
3 aylık eğitim
Reyhanlı patlamalarıyla doğrudan ilgili olduğu açıklanan El Muhaberat 'ın, Şam yönetiminin verdiği direktifler doğrultusunda bölgede yeni bir takım eylem girişimleri üzerinde çalıştığı tespit edildi. El Muhaberat 'ın bu kapsamda 200 kişilik bir ekip kurduğu belirlendi. Bu kişilere Suriye 'nin Hama kentindeki bir askeri kampta 3 ay süreyle sabotaj, istihbarat toplama, kargaşa yaratma ve kaos çıkarma konularında özel olarak eğitim verildiği tespit edildi. 200 kişilik ekibi, bu alanlarda uzman olan El Muhaberat görevlisi Şıh Y.S. 'nin eğittiği saptandı.
Bu kişilerin 5-10 kişilik gruplar arasında Türkiye 'ye girdiği kaydedildi. Bu kişilerin Suriyeli sığınmacıların arasında ya da kaçak yollarla Türkiye 'ye giriş yaptıkları değerlendiriliyor.
15 Mayıs 'ta gönderildi
Elde edilen bu bilgiler doğrultusunda istihbarat birimleri, uyarı yazısıyla El Muhaberat 'ın olası girişimleri konusunda ülke genelindeki güvenlik birimlerini uyardı. Söz konusu uyarı yazısı 15 Mayıs 'ta 81 ildeki güvenlik birimlerine gönderildi.
Bu doğrultuda güvenlik birimlerinden; istihbarata özenle ağırlık verilmesi, belirtilen konular ve şahıslar üzerinde durularak ilave tedbirlerin alınması ve personelin duyarlı olmasının sağlanması talimatları verildi.

'1 Numara'adliyede!
Hatay 'ın Reyhanlı ilçesinde 51 kişinin öldüğü patlamaları organize ettiği ileri sürülen Mehmet G. ile birlikte toplam 6 kişi daha Adana Adliyesi 'ne getirildi. 11 Mayıs 'ta meydana gelen bombalı saldırıların ardından yürütülen soruşturmada gözaltına alınıp, Hatay Emniyet Müdürlüğü 'nde sorgulanan olayın asli faillerinden olduğu ileri sürülen Mehmet G. ile S.E., Y.B., N.K., M.G. ve adı açıklanmayan bir kişi olmak üzere, toplam 6 şüpheli daha, sabah saatlerinde Adana Adliyesi 'ne getirildi ve sorgulama başlatıldı.

'Suriyeli şüphelimiz yok'
İçişleri Bakanı Muammer Güler, Reyhanlı 'daki bombalı saldırılarla ilgili daha önce gözaltına alınan 12 kişiden 7 'sinin tutuklandığını hatırlatarak, ”Ancak daha sonra olayın kesinlikle asli faili olduğunu değerlendirdiğimiz bir grup daha gözaltına alındı. Bunlar 6 kişidir. Bunların en az 3 veya 4 'ünün olayın asli faili durumunda” dedi. Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay da, “Maalesef Reyhanlı 'daki bu patlamayı meydana getiren, vatandaşlarımızın hayatına kast edenlerin hepsi bizim vatandaşımız, Suriyeli değil. Yakalananlar da, tutuklu olanlar da, gözaltında olanlar da, arananlar da...” dedi.