Başkan Akaydın, Öğrencilere Büyünşehir Yasası’nı Anlattı

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, Akdeniz Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü Konferansları Dizisi’nin 23’üncü toplantısına katıldı.

Başkan Akaydın, Öğrencilere Büyünşehir Yasası’nı Anlattı
Başkan Mustafa Akaydın, 6360 Sayılı Yasa’ya göre Büyükşehir Belediye Yöntemleri ve Kentsel Dönüşüm Uygulamaları hakkında öğrencilere bilgi verdi.
Son aylarda Türkiye’de çok ciddi yasaların çıktığını belirten Başkan Akaydın, “Bütünşehir, kentsel dönüşüm, afet, yabancılara mülk edinme ve 2B yasası hepsi birbirini yakından ilgilendiriyor. Şu dönemde en önemli yasa Bütünşehir Yasası’dır. Bu yasa Anayasa’ya aykırı olmasına rağmen çıktı. Türkiye’nin yönetiminde radikal değişiklikler yapılıyor. Yerel yönetimlerin yüzde 53’ü, İl Özel İdaresi’nin yüzde 30’u ve köy idarelerinin yarısı kapatılıyor. Yerelleşme belediyelerin kapatılmasıyla olmaz. Fransa’da 36 bin belediye var. Side ve Kalkan gibi belediyeler kapatılıyor. Böyle kararlar alınırken referandum yapılmalıdır. Ancak hiç de böyle olmadı” diye konuştu.

Bu yasayı çıkartanların İstanbul ve Kocaeli örneklerini verdiğini dile getiren Başkan Akaydın, şunları söyledi:
“İstanbul ve Kocaeli’de başarı sağlanmış mıdır? Bu bilinmiyor. Antalya Türkiye’de yüzölçümü en büyük 5 ilden biridir. Antalya’nın batısı ile doğusu arasında 640 kilometrelik bir mesafe var. Antalya, İstanbul ve Kocaeli’nin 2.5 kat büyüklüğünde bir yüz ölçüme sahip. Bu yasa ile iktidarın siyasi olarak sahip olamadığı İzmir, Antalya, Eskişehir, Manisa ve Balıkesir gibi illerin yönetimini alma düşüncesi vardır.”
Büyükşehir Belediye Başkanı Akaydın, yasa ile valilere bazı örtülü hakların da verildiğine dikkat çekerek, “Vali başkanlığında, kamu yatırımlarını izleme ve koordinasyon kurulu kurulacak. Uluslararası projeler vali onayından sonra devreye girecek. Halkın oylarıyla seçtiği insanlarını alacağı kararlara, atanmış kişiler müdahale ederse, bu nasıl bir yerelleşme olur, anlamak zor” dedi.

Kamu yönetimi öğrencilerine kentsel dönüşümü de anlatan Başkan Mustafa Akaydın, şu bilgileri verdi:
“Kentsel dönüşümle birlikte kapitalizm şehirlerin dokusunu bozdu. İstanbul, Ankara ve Antalya gibi şehirlerde bunu görmek mümkün. Artık devlet birçok yeri kentsel dönüşüm alanı ilan edebiliyor. Biz Antalya Büyükşehir Belediyesi olarak Kepez ve Santral mahallelerinde bir kentsel dönüşüm yaptık. Ancak halkın istediği doğrultusunda yaptık. Bir referandum yaparak vatandaşın isteklerini dikkate aldık. Kepez ilçesinde 19 mahalle özel proje alanı ilan edildi. Ancak halk tepki gösterice, bir de gelecek yıl yapılacak seçimlerden dolayı bu karardan vazgeçtiler. Seçimlerden sonra tekrar gündeme gelebilir. Kentsel dönüşüm vatandaşın mutlu olabileceği şekilde yapılmalıdır.”
Kamu Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Öztekin, Başkan Akaydın’a öğrencilerle buluşmasından dolayı teşekkür etti. Prof. Dr. Öztekin, “Bu güncel konuyu biz derslerde öğrencilerle konuşuyoruz. Bu yasa ile Büyükşehir sayısı arttı. Büyükşehir’in daha önce hizmet götürdüğü alan sınırlıydı. Yeni kanunla sınırlar alt üst oldu. Antalya, Konya ilginç şehirlerden birisidir. Antalya 640 kilometre bir sınıra sahip. Konya bir devlet sınırı gibi. Büyükşehir meclislerinde üye sayısı artacak. Üye sayıyı çoğaldıkça karar almak da güçleşebilir” dedi.

Konferanstan sonra Başkan Akaydın, öğrencilerin sorularını yanıtladı.
Kaynak: İHA