Ntg’den Güney Afrika’ya Narenciye Gezisi

Narenciye Tanıtım Grubu, üretim trendleri, paketleme teknikleri, ihracat ve bilimsel araştırmaları yerinde görmek amacıyla Güney Afrika Cumhuriyeti’ne inceleme gezisi düzenledi.

Ntg’den Güney Afrika’ya Narenciye Gezisi
Akdeniz İhracatçı Birlikleri’nden (AKİB) yapılan yazılı açıklamaya göre, Narenciye Tanıtım Grubu (NTG) ve Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kavak önderliğinde gerçekleştirilen Güney Afrika gezisine, Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Tarım Ürünleri Dairesi Şube Müdürü Halis Kaya ile İstanbul, Ege ve Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliklerinin başkanlarının da yer aldığı 25 kişi katıldı.

Heyet, 12-18 Mayıs 2013 tarihleri arasında yapılan geziye, 1998 yılında kar amacı gözetmeyen kuruluş olarak kayıt altına alınan, üyesi olan üreticilerin uluslararası pazarda taze meyve sektöründe aktif rol almalarını ve arazi reform programı kapsamında fayda kazanmalarını amaçlayan ve merkezi Cape Town’da bulunan Taze Ürün İhracatçıları Forumu’nu (Fresh Produce Exporters Forum-FPEF) ziyaret ederek başladı.

Yerel turunçgil üreticileri ve paketleme evleri konusunda FPEF üyeleri ile görüşme gerçekleştiren heyet, Güney Afrika taze ürün sektörü hakkında da brifing aldı. FPEF yetkilileri eşliğinde Simondium bölgesinde bulunan lokal turunçgil üretici ve paketleme evlerini ziyaret eden Türk heyeti, Port Elizabeth şehrinde de pek çok üretici-ihracatçının bir araya gelerek kurduğu bir kooperatif olan Sundays River Citrus Firması’nın sunumuna katıldı.

Ayrıca, mandarin, portakal, limon bahçeleri ile paketleme evlerini ziyaret eden heyet, FPEF çatısı altında biyolojik araştırmalar yapmak amacı ile üreticilerin ve ihracatçıların kurduğu River Bioscence firması tarafından biyolojik kontrol ürünleri hakkında bilgilendirildi.

Nelspruit kentinde de inceleme yapan heyet, Güney Afrika’da turunçgil ticaretinin arttırılmasını amaçlayan, bu çerçevede yönetim kurulunu narenciye üreticisi ve ihracatçılarının oluşturduğu Uluslararası Narenciye Araştırma Kurumu’nun (Citrus Research International) uygulamalarının Türkiye’de uygulanabilirliği konusunda görüş oluşturmak için çalışmaları yerinde gözlemledi.
Kaynak: İHA