Medical Park’tan “bilinçli İlaç Kullanım” Semineri

Medical Park Gaziantep Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Hakan Bozkurt, Şanlıurfa’da sağlık çalışanlarına “Bilinçli ilaç Kullanım” semineri verdi.

Medical Park’tan “bilinçli İlaç Kullanım” Semineri
11 Temmuz ilköğretim okulu toplantı salonunda düzenlenen seminere katılan Medical Park Gaziantep Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Hakan Bozkurt, bilinçsiz ilaç tüketiminin giderek arttığı ülkemizde hem halk sağlığı riski oluşturan bilinçsiz ilaç tüketimi konusunda milletimizi aydınlatmak, hem de büyük gider olan milli serveti korumak için en sık tüketilen ilaç gruplarını dile getirdi. Dr. Hakan Bozkurt, Nöropsikiyatri alanında en sık tüketilen ve çoğu kez uzman görüşü almadan, eş-dost tavsiyesi ile başlanılan antidepresanların bilinçsiz tüketiminin zararları konusunda açıklamalarda bulundu. Özellikle depresyon tedavilerinde kullanılan antidepresan ilaçlara değinen Bozkurt, “Türkiye'de antidepresan kullanımı son 9 yılda yüzde 164, son 5 yılda ise yüzde 50 artmıştır. Avrupa ülkelerine bakarsak, İngiltere'de antidepresan kullanımında yılda yaklaşık yüzde 10 gibi bir artış olduğu belirtilmektedir. 2003 yılında 14 Milyon kutu antidepresan tüketilirken, bu rakam 2006 yılı verilerine göre 22 Milyon, 2007 yılında ise 26 Milyon kutuya kadar çıkmıştır” dedi.

Türkiye’de antidepresan kullanımının özellikle 17-24 yaş arasında yoğunlaştığını söyleyen Nöroloji Uzmanı Dr. Hakan Bozkurt, bilinçsiz antidepresan kullanımı gençlerde öfke ve şiddet eğilimini körüklediğini, İlaçların faydalı olup olmamalarından bağımsız olarak, kullanım esnasında baş gösterebilecek bir dizi yan etkileri olacağının unutulmaması gerektiğini kaydetti.

Bozkurt, ortaya çıkabilecek bazı yan etkileri ise şöyle sıraladı:
“Yerinde duramama, huzursuzluk, uyku sorunları, ağız kuruluğu, titreme, diş sıkma, bulantı ve kusma, baş ağrısı, cinsel sorunlar, kilo artışı, yüksek kan basıncı, baş dönmesi belirtileri gösterir” diye konuştu.

Uzm. Dr. Hakan Bozkurt, Antidepresan kullanırken sigara içmeye devam etmek antidepresanın etkisini düşürüyor diyerek, Kahvenin içindeki kafeinin de bazı ilaçların çözülmesini yavaşlatıp ilacın vücutta birikmesine neden olduğunu, bazı ilaçların da vücuttan atılmasını hızlandırdığını kaydetti.

Alkol karaciğerde parçalandığı için çoğu ilacın kandaki seviyesini artırarak sersemlik, baş dönmesi, yürüme bozuklukları, uyku hali, terleme ve benzeri yan etkilere neden olabileceğini de sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA