Çocuk Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Fazlı Açıklaması

Dumlupınar Üniversitesi Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Olgaç Fazlı, gece yatak ıslatmanın, çocuklarda ve ailelerinde sosyal ve duygusal travmaya neden olabileceğini bildirdi.

Fazlı, yaptığı yazılı açıklamada, yatak ıslatmanın, çocuklarda en sık görülen üriner yakınma olduğunu belirtti.

Sorunun, erkek çocuklarda daha sık görüldüğünü ve yaşın ilerlemesiyle görülme sıklığının azaldığını duyuran Fazlı, şunları kaydetti:

"Hastalık 5 yaşından küçük çocuklarda hastalık olarak tanımlanmaz. 5-7 yaş arası aile ve çocuk sorun olarak algılıyorsa tedavi planlanır. Çocuk 7 yaşından büyükse tedaviye başlanmalıdır. Nedenleri arasında uyku şekli, hormonal bozukluklar, ailesel genetik nedenler, sinirsel gelişmede geri kalma, psikolojik ve çevresel nedenler, idrar yollarını ilgilendiren yapısal bozukluklar sayılabilir.

Gece yatak ıslatma, çocuklarda ve ailelerinde sosyal ve duygusal travmaya neden olabilir. Çocukların kendilerine olan öz güvenini azaltmaktadır. Tedavinin başarısı ve izlenecek yol haritası çocuk ve aile ile birlikte planlanmalıdır. Tedavide sıvı kısıtlaması, gece tuvalete taşıma, günlük motivasyon, sidik kesesini kuvvetlendirici egzersizler, davranış tedavileri ve alarm cihazı ile bu hastalığın tedavisinde uygulanan bir kaç yöntemden bazıları. Gereken durumlarda ilaç tedavisi de verilebilir. Gece yatak ıslatması olan çocuklarda anne babaya da düşen görevler vardır. Suçluluk duygusu içinde olan bir çocuğun anne baba tarafından azarlanması hatta dövülmesi tedaviyi daha da kötüleştirecektir. Annelerin daha sabırlı olmaları, çocuğa karşı daha şefkatli davranmaları gerekiyor. Bunun bir hastalık olduğunun bilinmesi gerekiyor. Boğazı şişen, ateşi çıkan çocuğu nasıl azarlamıyor ve dövmüyorsak bu çocukların da azarlanmaması gerekir."

Muhabir: Hadi Şengül

Yayıncı: Sedat Gök
Kaynak: AA