Başkan Dursun Açıklaması

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Başkanı Davut Dursun, 2011 yılında 2 milyar 460 milyon lira civarında olan yayıncıların beyan ettikleri toplam reklam gelirlerinin, 2012'de yüzde 8 büyüyerek 2 milyar 669 milyon liraya yükseldiğini bildirdi.

Dursun, RTÜK'ün 19. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla Kurumun konferans salonunda düzenlenen etkinlikte, görsel ve işitsel medya alanında bağımsız bir iradenin kurulmasının önemli olduğunu söyledi.

Yayın kuruluşlarının karasal yayınlar yapabilmeleri için ihtiyaç duydukları kanal ve frekans tahsislerinin şimdiye kadar yapılmasının eksikliğini yasadıklarını ifade eden Dursun, bu konuda daha önceki dönemlerde girişimlerin olduğunu ama çeşitli nedenlerle sonuçlandırılamadığını anımsattı.

Görsel ve işitsel medya sektörünü AB müktesebatına uyumlu şekilde düzenleyen 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun'un, 3 Mart 2011'de yürürlüğe girmesiyle frekans tahsislerinin yapılması konusunda önemli bir adımın atılmış olduğunu hatırlatan Dursun, şunları söyledi:

"Yasal düzenlemenin ardından ikincil düzenlemeler kapsamında, yönetmelikleri hazırlandı, sayısal yayıncılığa geçiş çerçevesinde frekans planlaması gerçekleştirdi, karasal sayısal frekansların tahsisi için hazırlıklar tamamlandı ve bu alandaki lisansların verilebilinmesi için sıralama ihalesine başlandı. Ulusal karasal yayınlar için HD genel, SD genel ve HD tematik, SD tematik sıralama ihaleleri gerçekleştirildi.

Şu an itibarıyla bu hafta içinde bölgesel yayınlar için ihaleler sonuçlandırılacak. Yarın bölgeseller sona erecek. Önümüzdeki günlerde de yerel kuruluşların lisan taleplerine yönelik ihaleler yapılacak ve böylece 19 yıldır gerçekleştirilemeyen ihaleler gerçekleştirilecek. Bu önemli bir gelişmedir. Bu başarıyı elde etmemizde katkısı olan herkese teşekkür etmeyi bir borç bilirim."

-2015'te tamamen sayısal yayına geçilecek-

Dursun, sıralama ihalelerinin ardından sayısal yayıncılığa geçilmesine yönelik sürecin başlayacağını belirterek, yaklaşık 2 yıl boyunca analog ve sayısal TV yayınlarının birlikte yapılacağını, bu sürenin sonunda yani 2015'in ilk yarasında Türkiye'de analog yayınlara son verilerek, tamamen sayısal yayıncılığa geçileceğini söyledi.

Görsel ve işitsel medya sektörünün 1990'lı yıllardan itibaren oldukça belirgin bir gelişme gösterdiğini ifade eden Dursun, "Sektör için en önemli hususun ticari iletişimdeki gelişme olduğu tartışmasızdır. Zira medya hizmet sağlayıcılarının ayakta durmalarında sağlayan en önemli husus reklam gelirlerinin kendilerine sağladığı imkanlardır. 2011 yılında 2 milyar 460 milyon lira civarında olan yayıncıların beyan ettikleri toplam reklam gelirleri 2012'de yüzde 8 büyüyerek, 2 milyar 669 milyon liraya yükseldi. 2009'dan bu yana sağlıklı bir şekilde reklam pastasının büyüdüğü dikkatimizi çekiyor. Elbette ülke ekonomisinin büyümesi aynı zaman da reklam pastasının büyümesini de sağlıyor" diye konuştu.

Sektördeki büyümenin görüldüğü diğer bir alanında prodüksiyon alanı olduğunu, özellikle beğeniyle izlenen Türk dizilerinin Balkanlar ve Ortadoğu başta olmak üzere yurt dışında büyük ilgi gördüğünü dile getiren Dursun, yerli yapım dizilerin ihracat kalemine dönüştüğünü söyledi.

-En fazla yaptırım reklam ihlallerine-

RTÜK'ün yayıncılıkla ilgili uluslararası platformlarda Türkiye'yi temsil etmesinin yanında Karadeniz Yayıncılık Düzenleyici Kurullar Formu ile İslam Ülkeleri Yayıncılık Düzenleyici Otoriteler Formunun kuruluşunu da sağlayarak genel sekreterliğini üstlendiğini bildiren RTÜK Başkanı Dursun, şunları kaydetti:

"Bugün ülkemizde karasaldan, uydudan, kablo ortamında yayın yapan 500'ün üzerinde televizyon, bin 100 civarında da radyo yayın kuruluşu var. Sayının bu kadar yüksek olması çoğulculuğu ifade etmesinin yanında finansman kaynağı sorununu da beraberinde getiriyor. Türkiye ekonomisinin yapısı bu kadar kurumun sağlıklı bir şekilde ayakta durmasına pek imkan vermiyor. Bu nedenle birçok yayın kuruluşu içerik üretmekte zorlanıyor."

Radyo ve Televizyon Üst Kurulunun hem düzenlemeyi hem de denetlemeyi yürüten bir kurum olduğunu anımsatan Dursun, RTÜK'e yapılan eleştiriler ile ilgili şunları söyledi:

"Ceza verdiğimiz zaman ayrı, vermediğimiz zaman ayrı eleştiriliyoruz. Biz hiçbir şekilde bir sansür kurulu değiliz. Bir program yayınlanmadan önce denetleme yetkisine haiz değiliz. Bir program yayınlanır sonra bizim denetlememiz söz konusu oluyor. Hele bir programın yayından kaldırılması bizim asla yetkimiz olan bir konu değil. Son dönemde kurul olarak uyguladığımız müeyyide karalarının büyük bölümü reklam ihlalleri oluşturuyor. Özellikle bitkisel ilaçların her hastalığı iyileştirdiği büyük yanılgı oluşturuyor. Diğer kurumlarla işbirliği yapılması bu konudaki mücadelede olumlu sonuç verecektir."

-En fazla bilinen işaret "korku, şiddet"-

RTÜK Başkanı Dursun'un konuşmasının ardından Kurul üyesi Prof. Dr. Hasan Tahsin Fendoğlu tarafından Eylül-Aralık 2012 dönemini kapsayan "Televizyon İzleme Eğilimleri Araştırması"nın sonuçları açıklandı.

21 ilde, 2 bin 525 kişiden oluşan örneklem grubuyla yapılan ankete göre, hafta içi günlük ortalama 2 ila 3 saat televizyon izleyenlerin oranı yüzde 23,5, 4 saat izleyenlerin oranı 16,4, 10 saat ve üzeri izleyenlerin oranı ise yüzde 4,7 olarak ölçüldü. Hafta içi günlük ortalama televizyon izleme süresi kadınlarda 3,8 saat, erkeklerde 3,6 saat oldu.

Hafta içi günlük ortalama televizyon izleme süresine bakıldığında, ev hanımlarının 4,2 saat, emeklilerin 4,3 saat, işsizlerin ise 3,9 saat televizyon izlediği dikkati çekiyor.

Bölgeler arasında hafta sonu günlük ortalama televizyon izleme süresi Ege'de 4,7, Karadeniz ve İç Anadolu'da 4,5 saat olarak belirlendi. En fazla televizyon izlenen gün ise yüzde 21,4 oran ile pazar günü oldu. Deneklerin "en çok izledikleri kanal" hakkında yapılan sorgulamada, yüzde 54,6 ile Kanal D'nin, yüzde 51,9 ile ATV'nin, yüzde 44,2 ile de Show TV'nin izlendiği belirlendi.

İzleyicilerin en fazla beklenti ve istekleri ise "reklamların uzun olmaması" olarak tespit edildi. Akıllı işaretlerin anlamlarının izleyiciler tarafından bilindiği gözlenirken, en fazla bilinen işaretin "korku, şiddet" işareti olması ise dikkati çekti.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, etkinlikler kapsamında emekli olan personellere plaket verilirken, kuruma yeni başlayan uzman yardımcılarını temsilen 4 uzman yardımcısına da kurum rozeti takıldı.

Muhabir: Özcan Yıldırım

Yayıncı: Selçuk Aval
Kaynak: AA