Hakim Karşısına Çıkan Kocasakal: “12 Eylül’den Bu Yana Baro Başkanına Açılan İlk Dava”

İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal “adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs” suçundan hakim karşısına çıktığı duruşmanın ardından yaptığı açıklamada “Bu dava tarihsel açıdan çok önemli çünkü 12 Eylül’den bu yana baro başkanı ve yönetim kurulu üyelerine açılan ilk dava” dedi.

Silivri 2. Asliye Ceza mahkemesinde Kocasakal ile baro yönetimindeki 10 avukatın yargılanmasına başlandı. Duruşmanın ardından Silivri Adliyesi önünde basın mensuplarına açıklama yapan Kocasakal “Bu dava tarihsel açıdan çok önemli çünkü 12 Eylül’den bu yana baro başkanı ve yönetim kurulu üyelerine açılan ilk dava” dedi.

Davanın hukuksuz bir şekilde açıldığını iddia eden Kocasakal “Davaya 60 civarında Baro başkanı müdafiimiz olarak vekalet koydular. Bütün dünya avukatlarını temsilen Uluslar Arası Avukatlar Birliği başkanı ve yetkilileri ile Avrupa’dan gelen çok sayıda baro başkanları buradaydılar” diye konuştu.

“Savunmamızı yapmak üzere adliyeye geldik” diyen Kocasakal “Biz günler öncesinden mahkemeye kalabalık bir gurubun geleceğini belirterek büyük bir salon ayarlanmasını talep ettik. Ancak bugünkü salonda yargılanan 10 kişinin zor sığdığı 20 metrekarelik bir salondu.Duruşmayı izlemeye gelen yabancı meslektaşlarımıza kötü bir örnek oldu. HSYK yaz kararnamesiyle bizimi davamıza bakacak hakiminde aralarında bulunduğu bir çok hakimin yeri değişti. Normalde duruşmaya çıkması gereken hakime hanım raporlu olduğundan duruşmaya çıkmadı. Böyle bir ortamda yapılan yargılama, yargılama olarak nitelendirilebilir mi? Dava açıyorsanız o yargılamayı da usulüne uygun olarak yapmanız gerekir. Hazırlıklı gelmiştik. Sokrates’in savunmasını da yanımızda getirmiştik” şekline konuştu.

Duruşmanın 12 Ekim’e ertelendiğini ifade eden Kocasakal “Ama 12 Ekim Cumartesi. Biz Cumartesi de pazarda geliriz yeter ki usulüne uygun bir yargılama yapılsın. En azından kimlik tespitimiz yapılır diye beklerken birden duruşmanın ertelenmesine karar verildi.

Hiç bir suç işlediğimizi düşünmüyoruz. Burada bizim hakkımızda hüküm verilmeyecek. Burada yargı kendi kendini yargılıyor ve kendisi hakkında bir hüküm verecek” dedi.

Silivri Adliyesi önünde açıklama yapan yabancı baro temsilcileri de Kocasal ve baro yöneticilerine haksız bir şekilde dava açıldığını iddia etti.
Kaynak: İHA