Erdoğan, Abd Başkan Yardımcısı Biden ve Dışişleri Bakanı Kerry'nin, Onuruna Verdiği Öğle Yemeğine Katıldı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye'nin, Suriye meselesine olan yakın ilgisi, bölgesel barışın tesis edilmesi amacına yöneliktir. Bölgede gerek Filistin-İsrail gerek Suriye meselesi, bunlar gerçekten Ortadoğu barışının şu anda çözülmesi süreciyle barış noktasında olmazsa olmazıdır" dedi.

Başbakan Erdoğan, ABD Başkanı Barack Obama ile Beyaz Saray'daki görüşmesi ve ortak basın toplantısının ardından, ABD Dışişleri Bakanlığında Başkan Yardımcısı Joe Biden ve Dışişleri Bakanı John Kerry'nin onuruna verdiği öğle yemeğine katıldı.

Erdoğan, burada yaptığı konuşmada, Biden, eşi ve Dışişleri Bakanı Kerry ile eşine bugün gösterdikleri misafirperverlik için kalpten teşekkür ettiğini dile getirdi.

ABD Başkanı Barack Obama ile baş başa ve heyetler arasında uzun süreli toplantı gerçekleştirdiklerini hatırlatan Başbakan Erdoğan, bölgesel konuları ve Türkiye-ABD arasındaki ekonomik ilişkileri değerlendirme fırsatı bulduklarını, istişarelerin detaylarına daha dar kapsamlı olarak bu akşam yemekte devam edeceklerini söyledi.

-"Çoğulcu demokrasi ve hukuk devleti anlayışı, bizleri ayrılmaz biçimde bağlıyor"-

Türkiye-Amerika ilişkilerinin çoğunlukla siyasi tarih konusu olarak bilindiğini dile getiren Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti:

"Oysa iki milletin, her geçen gün derinleşen ve güçlenen bağlarının temelinde, kadim semboller ve karşılıklı fedakarlıklar yatıyor. Şu anda bulunduğumuz bu güzel binanın sadece bir mil uzağındaki George Washington Anıtı'nda, üzerinde Sultan Abdülmecit'in tuğrasının bulunduğu bir mermer blok yer alıyor. Sultan Abdülmecit, dönemin Amerikan Hükümetinin ricasını kırmayarak, ABD'nin bağımsızlığını simgeleyen bu anıta bir hediye göndermiştir. Beyaz mermere Osmanlı figürlerinin işlendiği blokta şu ifadeler yer alıyor: Yaklaşık 170 yıl öncesinden gelen bu hatıra, bizlere iki ülkenin dostluğunun kökenlerini hatırlatıyor.

George Washington Anıtı'ndan biraz ileri yürüdüğünüzde, karşınıza Kore Savaşı Anıtı çıkar. Kore Savaşı'nda yaşamlarını kaybeden fedakar askerler için yapılan bu anıtta, tıpkı bundan 60 yıl önce Kore'de omuz omuza savaşan askerlerimiz gibi iki ülkenin bayrakları yan yana dalgalanıyor. Kore Anıtı'nı geride bırakıp ABD Kongresi'ne vardığınızda, bu defa sizleri Kanuni Sultan Süleyman'ın portresi selamlar. Hukuk devletinin tesisine katkıda bulunan diğer 22 tarihi liderin resimleriyle birlikte, Temsilciler Meclisi toplantı salonunda asılı duran bu portre, esasen iki milletin sahip olduğu değerlerin de bir nişanesidir. Çoğulcu demokrasi ve hukuk devleti anlayışı, bizleri binlerce mil öteden birbirimize ayrılmaz biçimde bağlıyor."

-"Türkiye-ABD kadim ittifakı sorunları çözmek hedefine odaklanmıştır"-

"Şunu herkes bilmelidir ki Türkiye ile Amerika Birleşik Devletleri'nin kadim ittifakı, en çok da küresel sorunları çözmek hedefine odaklanmıştır" diyen Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin, çok eskiye dayanan tarih, kültür, devlet ve medeniyet birikimiyle küresel meselelere önemli katkılar sunan daha fazlasını da yapma azminde olan bir ülke olduğunu vurguladı.

Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin başta Selçuklu ve Osmanlı cihan devleti olmak üzere, çok sayıda büyük devletin bakiyesi ve birikimi üzerine inşa edildiğini anımsatarak, şunları belirtti:

"Türkiye'nin selefleri olan Selçuklu ve Osmanlı devletleri, Asya, Avrupa ve Afrika kıtalarına yayılan, çok geniş bir coğrafyayı, uzun yıllar barış ve adalet içinde idare etmişlerdir. Türkiye, Asya ülkeleri ile Afrika ülkeleri ile Avrupa ile tarihi geçmişi yanında Kafkasya, Balkanlar, Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Akdeniz havzası bölgeleri ile gönül bağı olan bir ülkedir. Yine Türkiye, bu geniş coğrafya içinde başta Hristiyan ve Museviler olmak üzere her dinin mensuplarıyla her mezheple barış, adalet ve hoşgörü temeli üzerinde iletişim kurabilen bir ülkedir."

Türkiye'nin birikim ve tecrübesinin, bugünün küresel sorunlarına katkı sağlayacağına şüphe olmadığına dikkati çeken Erdoğan, "Şimdi gün bölgemizde ve dünyamızda barış, hoşgörü, huzur, refah ve istikrar dışında da hiçbir gayenin, amacın olmadığı bir dünyayı tesistir. Her ülkenin toprak bütünlüğüne saygı içinde, içişlerine karışmadan, egemenlik haklarına müdahale etmeden, barışı ve demokrasiyi en güçlü şekilde tesis etmektir. Türkiye'nin, Suriye meselesine olan yakın ilgisi, bölgesel barışın tesis edilmesi amacına yöneliktir. Bölgede gerek Filistin-İsrail gerek Suriye meselesi bunlar gerçekten Ortadoğu barışının şu anda çözülmesi süreciyle barış noktasında olmazsa olmazıdır" değerlendirmesini yaptı.

-Türkiye dış politikasının ana eksenleri-

Başbakan Erdoğan, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin üzerinde tarihi bir görevin söz konusu olduğunu vurgulayarak, "Türkiye'nin dış politikasının ana eksenleri: Barıştır, adalettir ve en önemlisi de vicdanla düşünme üzerine inşa edilmiştir. Bizler kısa süre önce Boston Maratonu'nda yaşanan olayda nasıl canımız yandıysa Anneler Günü'nde kadınlar üzerine sıkılan kurşunlarda nasıl canımız yandıysa şu anda Suriye'de olanlar noktasında da canımız o şekilde yanmaktadır" diye konuştu.

Erdoğan, salonda bulunan Türkiye ve ABD'nin saygın iş adamlarının ciddi çalışmalar yaptığını, çalışmaların devam edeceğini bildirerek, "Bu, Türkiye ile ABD arasındaki 20 milyar dolarlık dış ticaret hacmini çok daha ileriye taşıyacak bir adım olmalıdır diye inanıyorum ve böyle düşünüyorum. Tabii bu rakamı çok komik görüyorum. Denge bizim aleyhimize. Bunu da gidermemiz lazım ve bu noktada inanıyorum ki yüksek düzeyli yapılacak çalışmalarda gerek ekonomik bakanlarımız ve dışişleri bakanlarımızla yapacağımız toplantılarla bu konuda ciddi adımlar atacağız" bilgisini verdi.

Başbakan Erdoğan, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin ise bölge sorunlarıyla ilgili hassasiyetini göstermesi bakımından, Türkiye'ye son 1 ay içerisinde geliş ve gidişini önemli bulduğunu ifade ederek, "Tabii gençlikleri inanıyorum ki bizim de dinamizmimizi artırıyor" dedi.

Erdoğan'ın bu sözleri salonda gülüşmelere neden oldu.

Erdoğan, konuşmasında ayrıca Amerikan hükümetinin ve halkının gösterdiği misafirperverlikten duyduğu memnuniyeti de ifade ederek, "Gerçekten Sayın Biden'ın hastalığımda evime kadar gelip ziyaret nezaketini göstermeleri bizleri çok çok etkilemiştir" dedi.

Muhabir: Hasan Öymez-Kadir Karakuş-Kurbani Geyik

Yayıncı: İbrahim Uyar
Kaynak: AA