Ak Parti Grup Başkanvekili Aydın Açıklaması

AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, ''Avrupa'yı ağlama duvarına çevirdiniz. En son Avrupa sizi de ağlattı. CHP'nin düştüğü duruma üzüldüm, bu siyasi acziyettir'' dedi.

BDP, Danışma Kurulu'nda uzlaşma sağlanamadığı için ''anadilde eğitim yasağının araştırılması'' için verdikleri önergenin, bugün görüşülmesini, grup önerisi olarak Genel Kurul gündemine getirdi.

Öneri lehinde söz alan BDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane, Kürtçe'nin bir medeniyet dili olduğunu ancak bu anadilin kamusal alanda yasaklandığını savundu. Birtane, anadilde eğitimin anayasal güvenceye alınmaması halinde, bu alanda atılan adımların, düzenlemelerin göstermelik kalacağını savundu.

Türk Dil ve Tarih Kurumu'nun adının, Anadolu ve Mezopotamya dil tarih ve kültürleri araştırma kurumu olarak değiştirilmesini isteyen Birtane, ''Kürtler'in ana dilinde okul öncesi eğitimden başlayarak ilköğretimden üniversite öğretimine kadar Kürtçe eğitim görmeleri sağlanmalıdır. Kürtçe'ye kamusal alan da açılmalıdır'' dedi.

Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Başkanı, AK Parti Kocaeli Milletvekili Fikri Işık, öneri lehinde yaptığı konuşmada, anadilde eğitimden daha önemli olanın, eğitimin demokratikleşmesi olduğunu kaydetti.

Eğitimde 4 önemli mevzuat bulunduğunu, 5'incisini yeni çıkardıklarını anımsatan Işık, bu kanunların daha çok darbe dönemleri sonrasında çıkarıldığına işaret etti. Işık, sadece anadil değil, demokratik bir anlayışla yepyeni bir eğitim mevzuatı oluşturmayı tartışmaları gerektiğini ifade etti.

Işık, anadilin öğrenilmesi ve öğretilmesinde, her türlü engelin ortadan kaldırılması gerektiğini vurgulayarak, bu konuda bir dönem çok ciddi sorunlar yaşandığını, Kürtçe'nin yasaklandığını, ''Ben çocuğuma Kürtçe öğretmek istiyorum''deme imkanının olmadığını anlattı. Işık, AK Parti iktidarıyla, ret ve asimilasyon politikalarını ortadan kaldırdıklarını, anadilde kursların açılmasına izin verdiklerini kaydetti.

-''Fobi olarak algılanan''-

CHP Sinop Milletvekili Engin Altay, öneri aleyhindeki konuşmasına, Gürcü'ce sözlerle başladı.

Altay, herkesin, kendisinin ana dilinde kullandığı cümle gibi istedikleri şekilde anadillerini kullanmalarından, kültür, sanat eserleri ortaya koyabilmelerinden yana olduklarını söyledi.

Anadilde eğitim denildiğini, kendilerinin ise anadilin eğitimini dile getirdiklerini kaydeden Altay, konunun, bu kadar büyütülmesinin, hak arama iddiasından daha farklı bir arayış olarak yorumladığını söyledi.

Altay, Türkçe'yi öğretemeyen bir milli eğitim sisteminden, farklı dillerde eğitim talep edildiğini belirterek, ''Herkes dilini öğrensin, kullansın, öğretsin, sanat, bilim faaliyetlerini anadilde yapsın. Bunun için anadilin eğitimi yeterlidir, bu konuda engel yok, eksik vardır. Eksik Karadeniz, Trakya, Ege, İç Anadolu'da da var. Bunların giderilmesi lazım. Anadilde eğitime tamam denilse bile hayata geçmesi mümkün mü- 30 yıla ihtiyaç var'' diye konuştu.

AK Parti Elazığ Milletvekili Şuay Alpay, öneri aleyhinde yaptığı konuşmada, BDP'nin zaman zaman istismar konusu yaptığı dil kullanımıyla ilgili olarak, AK Parti'nin, Türkiye'de neredeyse fobi olarak algılanan, kimsenin dokunmaya cesaret edemeyeceği konularda çok ciddi atılımlar attığını söyledi.

Alpay, Türkçe dışındaki dillerin kullanılması, öğrenilmesiyle ilgili önemli düzenlemeler yaptıklarını, Türkçe dışında dillerin kullanılması için kurslar açtıklarını anlattı.

-Kırmızı karanfil taktı-

CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu'nun, "4+4+4" teklifinin görüşmelerinde yapılanın darbe olduğu sözlerine, AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın sataşma gerekçesiyle yanıt verdi.

Aydın, ülkede bir daha darbeden bahsedilemeyecek bütün düzenlemelerin, AK Parti döneminde yapıldığını ifade ederek, ''Darbelere karşı yaptığımız tüm girişimlerde, darbe yanlısı davrandınız'' dedi.

CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray da sataşma gerekçesiyle söz aldı. Kürsüye yakasında kırmızı karanfille çıkan Çıray, ''Suriye savaşına karşı çıktığımı göstermek için taktım. Suriye savaşı, Türkiye'nin milli davası değildir. Siz darbelerden mi söz ediyorsunuz- Burada oylarınızla Sayın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün bir daha seçilmemesini sağlayan kanunu çıkarmış, 27 Nisan'ın başaramadığını başarmış darbecilersiniz. 15 günde bir ABD'ye gidip, yağ çeken başbakanlara, bu ülkede darbe olmaz. Darbeci sizsiniz'' görüşünü savundu.

Aydın, sataşma gerekçesiyle yeniden söz aldı.

Türkiye'de, AK Parti ile darbeler ve darbecilerin tarihe karıştığını ifade eden Aydın, CHP'nin darbeler sonrası iktidara gelebildiğini, iktidar olma şansının kalmadığını söyledi.

Suriye konusundaki eleştirilere ise Aydın, ''Hiç olmazsa milli bir meselede birliktelik sağlamanız gerekmez miydi- Avrupa'yı ağlama duvarına çevirdiniz. En son Avrupa sizi de ağlattı. CHP'nin düştüğü duruma üzüldüm, bu siyasi acziyettir. Bir proje üretemezsiniz, siyaseten varlık gösteremezsiniz, her şeyi inkar edersiniz, proje, öneri getirmezsiniz. Sadece işiniz gidip Türkiye'yi, Başbakan'ı dışarıya suçlamak, yalan yanlış bilgilerle Türkiye'yi küçültmek mi- Bir Anamuhalefet'in görevi bu mu- Bu durum Türkiye'nin Anamuhalefeti'ne yakışmıyor'' diye yanıt verdi.

Çıray ise, ''Reyhanlı olayı, Türkiye'yi savaşa sokmak için sizin getirdiğiniz yanlış dış politikanın, stratejik şarlatanlık, bataklık politikasının ülkeye getirdiği, 51 cana mal olduğu hadisedir'' dedi.

Konuşmaların ardından BDP'nin grup önerisi kabul edilmedi.

Muhabir: Meltem Yılmaz

Yayıncı: Kudret Topçu
Kaynak: AA