Nahda Partisi Lideri Gannuşi'den Açıklama

Tunus Nahda Partisi Genel Sekreteri Raşid el-Gannuşi, yarı başkanlık sistemi üzerinde anlaşmaya varıldığını bildirdi.

Tunus'taki üçlü koalisyon hükümetinin büyük ortağı Nahda Partisi Genel Sekreteri Gannuşi, yaptığı basın açıklamasında, "Siyasi partiler, iki hafta önce başlayan Ulusal Diyalog toplantılarında yarı başkanlık sistemi üzerinde mutabakata vardı" dedi.

Başkent Tunus'ta konuşan Gannuşi, partisinin parlamenter sistem talebine ilişkin ise "Partimiz, ülkenin yararı ve uzlaşının sağlanması için bu görüşünden vazgeçti" ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Munsif el-Merzuki'nin çağrısıyla başlayan Ulusal Diyalog toplantılarına ülkedeki siyasi partilerin çoğu katılmış, Tunus Genel İşçi Sendikası ve Halk Cephesi Koalisyonu ise toplantıları boykot etmişti.

Anayasa çalışmaları devam eden ülkede, geçen ay kamuoyuna duyurulan anayasa taslağına göre, yürütme yetkisi cumhurbaşkanı ve başbakan arasında bölünüyor. Taslağa göre, devleti üst düzey temsil etme, savaş ilanı, bazı kritik atamalar ve üst düzey yetkililerin görevine son verme gibi yetkiler cumhurbaşkanına veriliyor.

-Ensaru'ş Şeria Hareketi-

Ensaru'ş Şeria Hareketi hakkında da açıklamalarda bulunan Gannuşi, "Kimse hukukun üstünde değil. Sizlere kendinizi ve vatandaşlarınızı devletle çatışmaya sürüklememenizi tavsiye ediyorum. Çünkü devletimiz güçlü ve büyüktür" diye konuştu.

Selefi eğilimli Ensaru'ş Şeria hareketi lideri Ebu Feyyad, "Allah'a davet ederken izin almayız" diyerek, 19 Mayıs'ta Kayravan'da konferans düzenleyeceğini açıklamış, Gannuşi'yi ise Şeytanın yolundan gitmekle suçlamıştı.

Ensaru'ş Şeria Hareketi, ülkede İslami hükümlere dayalı bir yönetim kurulmasını istiyor.

Muhabir: Eymen Cemli / Zeynep Hilal Karyağdı / Mustafa Yıldız

Yayıncı: Tarkan Demir
Kaynak: AA