Mhp’li Yeniçeri’nin Basın Toplantısı

MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri, Reyhanlı’daki saldırılara ilişkin “Reyhanlı’daki terörist saldırının amacı Şii-Sünni çatışmasına Türkiye’yi dahil etmektir.

Çatışmanın fitili, en stratejik yerde ateşlenmeye çalışılmaktadır. AKP iktidarı Esad, haset, fesat diyerek oyuna gelmemelidir” dedi.

Yeniçeri, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında Reyhanlı’da 46 kişinin ölümü ile sonuçlana saldırıyı değerlendirdi. Suriye’nin El Muhaberat istihbarat örgütü, diğer yandan Özgür Suriye Ordusu birbirlerine yönelik mücadele ve mesajlarını Türkiye üzerinden verir hale geldiğini belirten Yeniçeri, “Suriye’den gelen üç yüz bini aşkın mültecinin neden olduğu olaylar giderek artmakta ve iktidar bunları kontrol etmekte sorun yaşanmaktadır. Türkiye’nin koruyup kolladığı Özgür Suriye Ordusuyla, Esad rejimine bağlı Suriye ordusu Türkiye’yi savaşın içine çekmek için provokasyon dahil her yola başvurduğu açıktır. Daha önceden Suriye’den mal, hizmet ithal ediyorduk, şimdi kaos ve terör ithal ediyorduk” diye konuştu.

Reyhanlı’daki patlamanın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD seyahati öncesinde verdiği demeçlerin hemen arkasından gelmiş olmasının manidar olduğunu kaydeden Yeniçeri, “Reyhanlı saldırısı, bu anlamda Başbakan Erdoğan’a verilmiş karşı mesajdır. Bu mesaj şudur: 'Sınırlarımız kevgir gibi, istihbarat zafiyetimiz var, istenilen an Türkiye’nin kentlerinde büyük kitle katliamı yapabiliriz, Türkiye ABD ile Suriye’deki rejime karşı daha ileri bir adım atması halinde bunun bedeli ağır olur' ” dedi

Başbakan Erdoğan’ın olayı çözüm sürecine bağlamasını eleştiren Yeniçeri, “Sayın Başbakan neredeyse Türkiye’deki sıtmanı, hastalıklarının sebebini de bu sürece bağlayacak. ABD’yi Suriye’ye müdahaleye çağırmak, iç savaşta taraf olmak ve meydana gelen patlamayı da çözüm sürecini hazmedemeyenlere bağlamak, mantıksızlıktır. Tarihi, coğrafi, ekonomik ve dini yönden kardeş olan Türkiye ile Suriye arasında bugün adı konmamış bir savaş yürütülüyor. Türkiye’deki iktidar, adeta Suriye’de arabuluculuğun, çözümün değil sorunun bir parçası haline gelmiştir. Başbakan Erdoğan’ın Suriye’yi iç sorun olarak tanımlamasının da ötesine geçerek, Suriye’ye yönelik müdahalenin sözcülüğünü yapmış olması Suriye’deki rejimi fena halde rahatsız etmiştir” dedi.

Türkiye- Suriye sınırının yol geçen hanına döndüğünü belirten Yeniçeri, “Mülteciler, Özgür Suriye Ordusu elemanları hatta Laz Ziya bile cinayeti Türkiye’de işleyip elini kolunu sallayarak sınırdan geçip gitmektedir” dedi.

‘TÜRKİYE İLE SURİYE ARASINDA BUGÜN ADI KONMAMIŞ BİR SAVAŞ YÜRÜTÜLÜYOR’
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun saldırın ardından ‘Hiç kimse Türkiye’nin gücünü, kudretini test etmeye çalışmasın’ sözlerini eleştiren Yeniçeri, “Türkiye’nin gücü ve kudreti bölgedeki malum güçler tarafından defalarca test edildi. Akçakale’ye atılan top mermileriyle, Cilvegöz’de bombalı araçlarla yapılan kanlı terörist saldırı, Akdeniz’de savaş uçağı düşürülerek Türkiye değilse de AKP test edilmiştir. Reyhanlı saldırısı da bunların uzantısıdır. AKP bu olaylar karşısında tam anlamıyla sınıfta kalmıştır. Millet devlet adamlarından ciddiyet bekliyor” dedi.

Reyhanlı’da ki saldırının amacının Şii-Sünni çatışmasına Türkiye’nin dahil etmek olduğunu ifade eden Yeniçeri, “Çatışmanın fitili, en stratejik yerde ateşlenmeye çalışılmaktadır. İktidarın, uyanık oyuna gelmemek gibi mecburiyeti vardır. AKP iktidarı Esad, haset, fesat diyerek oyuna gelmemelidir” dedi.

Yeniçeri, basın toplantısında soruları da yanıtladı. Reyhanlı’da ki saldırıya ilişkin getirilen yayın yasağını nasıl değerlendirdiğine ilişkin soruya Yeniçeri, ilçede yaşananların çok vahim olduğunu, herhangi bir tahrike neden olmaması için sadece fotoğraf ve görüntü yasağının olmasına olumlu baktığını söyledi.

Yeniçeri, bölge halkının yatıştırılması konusunda devletin kendilerin ricacı olduğu yönündeki haberlerin anımsatılması üzerine, MHP’nin her zaman en sorumlu siyaseti yürüten parti olduğunu ifade etti.

Yeniçeri, sadece MHP’nin değil, herkesin sorumlu hareket etmesi gerektiğini söyledi.

AK Parti Adana Milletvekili Ali Küçükaydın’ın Adana Valisi Hüseyin Avni Coş’un milletvekillerini ve belediye başkanlarını dinlettirdiğine ilişkin haberlerin sorulması üzerine Yeniçeri, “Benim dinlendiğim de kesin. Son zamanlarda hakkında benim üzerimda de itibar infazı yapıyorlar” dedi.

Son dönemde kaset siyaseti yapıldığını belirten Yeniçeri, insanların baskı altına alınarak susturulmak istenmeye çalışıldığını iddia etti. Ergenekon davası tutukluları CHP milletvekilleri Mehmet Haberal ve Mustafa Balbay’ın tutuklu olmasını eleştiren Yeniçeri, her iki vekilin terörist olmayacağını söyledi.

“iktidar güç sarhoşudur” diyen Yeniçeri, Fatih Sultan Mehmet’in Uzun Hasan’a yazdığı mektubu anımsattı. Yeniçeri, “Bizim savaşacak halimiz yok. Bizde seçimi gösteriyoruz” dedi.

Suriye’ye yaptırım yapılmasına ilişkin soru üzerine Yeniçeri, "Kimki canınınız acıtıyor, bunun şerri caizdir. Hükümet bu konuda gerekli tedbirleri almalıdır. Ancak bu Türkiye Suriye ile savaşa girsin anlamında değildir" dedi.

Başbakan Erdoğan’ın IMF’ye borcun sıfırlanacağına yönelik açıklamasının anımsatılması üzerine Yeniçeri, “IMF’ye borç sıfırlanıyor diyor diğer yandan uluslararası kuruluşlara borç 2-3 katına çıktı. Rakamları çarpıtıyor” dedi

Kaynak: İHA