Gümüşhane Valisi Mayda Açıklaması

Gümüşhane Valisi Yusuf Mayda, özellikle 2000'li yıllardan itibaren Türkiye Cumhuriyeti'nin sağlık hizmetlerinde zirveyi yakaladığını söyledi.

Vali Mayda, Sağlık Müdürlüğünce Kültür Merkezi'nde düzenlenen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı panelin açılışında yaptığı konuşmada, devletin sağladığı kamu hizmetlerinin en önemlisinin insan sağlığına yönelik yapılan çalışmalar olduğunu belirtti.

Özellikle 2000'li yıllardan itibaren Türkiye Cumhuriyeti'nin sağlık hizmetlerinde zirveyi yakaladığını ifade eden Mayda, "Vatandaşlarımız, gittikleri her yerde sağlık güvencesinden yararlanmakta ve tedavisini çok rahat şekilde yaptırmaktadır. Hastanelerde rehin kalma dönemleri bitmiş, tam tersine vatandaş memnuniyetini esas alan, bire bir hizmet anlayışı yerini bulmuştur. Ancak ideal olan, insanlarımızın, koruyucu sağlık hizmetlerinden yararlanmak suretiyle sağlıklarını korumalarıdır. Bu hem iş gücüne katkı sağlayacak hem de kamu harcamalarına tasarruf sağlayacaktır" dedi.

Panel yöneticisi olan AK Parti Gümüşhane Milletvekili Kemalettin Aydın ise KKKA hastalığına neden olan kenenin doğadan yok edilmesinin mümkün olmadığına dikkati çekerek, son 10 yılda sağlıktaki gelişmeler ve alınan önlemlerle hastalık riskinin azaldığını söyledi.

Kelkit Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Sevim Yılmaz, KKKA hastalığının keneler aracılığıyla bulaştığını anımsattı.

Sovyet Rusya, Akdeniz, Doğu Avrupa, Asya, Afrika ve Ortadoğu'da geniş bir dağılım gösteren KKKA hastalığına, 2002 yılında Tokat, Yozgat, Sivas çevresi ve Kelkit Havzası'nda rastlandığını dile getiren Yılmaz, şunları kaydetti:

"Tokat'ta 2002 yılında ölümcül seyreden ihbar sonrasında olası vaka tanımı ile saha araştırmasına başlanılmıştır. Çevresel değişimler, koyun ve keçi popülasyonundaki yüzde 70'lere varan azalmalar, insan göçü nedeniyle tarım alanlarının boş kalması, yaban hayvanlarının sayısında belirgin artışın olması, kenelerin yaşamı için uygun bitki örtüsünün oluşumu gibi faktörler, KKKA hastalığının ortaya çıkışı ve son yıllarda artarak önem kazanmasına neden olmuştur."

Gümüşhane Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Fatma Banu Karahasanoğlu ise hastalığın kene ısırması, kenenin ezilmesi, infekte hayvanın kan ve dokularıyla temas yoluyla insanlara bulaştığını belirterek, "KKKA hastalığı fizik muayene, hemogram ve biyokimyasal testlerle tespit edilir. Hastalığın, baş ağrısı, kas ağrısı, halsizlik, yüzde hiperemi, konjonktivit, ishal, bulantı ve kusma gibi seyri bulunmaktadır" diye konuştu.

Karadeniz Teknik Üniversitesi Farabi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Güldal Yılmaz, KKKA hastalığının tedavisinde trombosit desteğinin çok önemli olduğunu ifade ederek, "Herhangi bir antibiyotikle düzelmeyen hastalıktır. Onun için trombosit çok önemlidir. Hastalara sadece destek tedavisi uygulanmaktadır" dedi.

Panel, soruların yanıtlanmasıyla sona erdi.

Muhabir: İbrahim Özdemir

Yayıncı: Asena Akçay
Kaynak: AA