Alaşehir ve Sarıgöllü Üzüm Üreticileri Yağmur Mağduru Oldu

Alaşehir ve Sarıgöl’de mevsim normalleri dışında yağan şiddetli yağmur ve dolu yağışı bağlarda büyük zararların oluşmasına neden oldu.

İlçe Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkililerinin ilk belirlemelerine göre 25 bin dekar bağın zarar gördüğü tespit edildi. Zararın gelecek iki yılın üretimini de doğrudan etkileyecek boyutta olduğu belirten Üzüm-Sen Genel Başkanı Adnan Çobanoğlu, hükümetin üreticilere destek vermesi çağrısında bulundu

Çobanoğlu, taleplerini şöyle sıraladı: "Üzüm bağlarının gelecek yıllarda üzüm verecek olan filizlerinin de kırılmış olması nedeniyle üreticiler önümüzdeki 2 yıl daha bu zararın sonuçlarıyla karşı karşıya kalacaklar. Tabi iklimsel değişikliklerin yol açacağı yeni zararlarla karşı karşıya kalmazlarsa. Zarar gördüğü tespit edilen 675 üreticiden sadece 75‘inin 'Tarım Sigortası' yaptırdığı belirlendi. Yani üreticilerin sadece yüzde 12'si ürününü sigortalatmış, geri kalanı sigorta primlerinin yüksekliği yüzünden sigorta yaptıramamış. Hükümet çiftçilerin yaşadığı sıkıntıları bilerek önlemler almalı, kısa vadede şu destekleri üreticilere vermeli. Alaşehir ve Sarıgöl’ü afet bölgesi ilan etmeli ve çiftçilere her türlü teknik ve mali destek yapılmalı. Mevcut afet yasasının kapsamı genişlemeli. Üreticilerin bütün borçları (özel bankalar da dahil) 2 yıl faizsiz ertelenmeli. Tarım sigortası primleri sigorta şirketlerinin karı düşünülerek değil, üreticilerin ödeme gücü göz önüne alınarak düzenlenmeli. Dolu’dan zarar gören üreticilerin zararları hükümet tarafından karşılanmalı."
Kaynak: İHA