Enflasyon Canavarı Yok oldu

Ekonomi Bakan Yardımcısı Mustafa Sever, "Eskiden tıpkı trafik canavarı gibi enflasyon canavarı vardı. Ama şu anda enflasyon canavarının ne lafını duyuyoruz ne de herhangi bir hikayesi var" dedi.

Sever, Mut Ziraat Odasında düzenlenen "7. Geleneksel Mut Sofralık Kayısı Üretimi ve İhracatı" konulu toplantıda, 2002'de 3 bin 500 dolar olan kişi başı milli gelirin 2010 itibariyle 10 bin 500 doları aştığını belirtti.

Benzer gelişmelerin ihracat rakamlarında da yaşandığını dile getiren Sever, şunları kaydetti:

"Eskiden tıpkı trafik canavarı gibi enflasyon canavarı vardı. Ama şu anda enflasyon canavarının ne lafını duyuyoruz ne de herhangi bir hikayesi var. Şimdi, 21 Avrupa ülkesinden daha güçlü bir yapıya sahibiz. Ayrıca, kamu borçlarının gayri safi oranına baktığımız zaman 24 Avrupa ülkesinden çok daha iyi ve çok daha güçlü durumdayız. İşsizlik oranında Yunanistan yüzde 20'yi geçmiş durumda, İspanya'da ise yüzde 26 olarak görülüyor. Ama Türkiye'de 4 yıl içerisinde 5 milyon kişiye iş sağlandı. Farkımız bu."

Türkiye'deki katma değerin yüzde 8'ini tarım sektörünün sağladığına işaret eden Sever, Mut'un tarımsal anlamda önemli bir yer olduğunu, bu anlamda üreticilerin kayısı üretimini ve kalitesini artırma adına çaba göstermesi gerektiğini vurguladı.

Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kavak da ihracatta yaşanabilecek sorunların temelini üretim aşamasındaki eksiklikler oluşturduğunu ifade etti.

Türkiye'nin dünya kayısı üretiminde ilk sırada olduğunu anımsatan Kavak, şöyle konuştu:

"Ancak kayısı kalitesinde ilk sırada değiliz. Bu nedenle üreticilerin kendini geliştirmesi ve yeni çeşitler yapmak zorunda. Türkiye'nin en büyük eksikliği işletmelerimizin küçük olması. Şu anda 4 liraya mal edilen ürününüz büyük işletmeler ile 3 liraya mal olacak. Sizin burada 10 liraya ürettiğinizi ben yurt dışında satamayabilirim. Çünkü rakip çok ve biz onlarla hem kalite hem de satış fiyatları olarak eşit olmak zorundayız."

Toplantıya, Kaymakam Mustafa Şahin, Belediye Başkanı Murat Orhan ile üreticiler katıldı.

Muhabir: Ahmet Güler / Kerem Kocalar

Yayıncı: Ahmet Caner Baysal
Kaynak: AA