Tarihi Kentler Birliği Adana Buluşması

Tarihi Kentler Birliği Başkanı (TKB) ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, Türkiye’deki eserlerin sahiplenilmesiyle geleceği yatırım yapılacağını belirtti.

Tarihi Kentler Birliği Adana Buluşması
Güzelbey, “Eskiden ‘şunları yıksak da yerine açık otopark yapalım, 3-5 kuruş para kazanalım’ diye düşünülen binalar, bugün şehirlerimizin en değerli varlıkları haline gelmektedirler” dedi.

Türkiye’nin 400 belediyesini içerisinde barındıran TKB’nin Adana buluşması, Seyhan Oteli’nde düzenlenen yemekle gerçekleştirildi.

Çok sayıda yerel yönetici, meslek örgütü temsilcisi, oda başkanı ve davetlinin katıldığı gecede konuşan TKB Başkanı ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, Çukurova için ‘açık hava müzesi’ ifadesinin kullanılmasının doğru olacağını ifade etti.

Güzelbey, günümüzün dünyasında artık ülkelerin değil, şehirlerin yarıştığını belirterek, yarışan şehirler arasında kültüre yatırım yapan şehirlerin daima bir adım öne çıktığına dikkat çekti. Türkiye’de bazı şehirlerin göç verdiğini ve cazibe merkezi olmaktan çıktığını hatırlatan Güzelbey, “Ama bazı şehirlerin nüfusu artıyor, cazibeleri artıyor; tarihlerine ve kültürlerine sahip çıkıyorlar dolayısıyla şehirdeki hayat canlanıyor, dolayısıyla şehirdeki insanların yaşam seviyesi yükseliyor. İşte Tarihi Kentler Birliği bu 2’nci gruba destek vermek için çabalıyor, şehirlerdeki tarihi eserlerin restore edilmesi için çalışıyor” dedi

Güzelbey, “Türkiye’deki eserlerin sahiplenilmesiyle geleceği yatırım yapılacağını düşünüyoruz. Geçmiş ile geleceği birleştirmeye çalışıyoruz. Eskiden ‘şu harabelerden kurtulsak’ diye bakılan, ‘şunları yıksak da yerine açık otopark yapalım, 3-5 kuruş para kazansak’ diye düşünülen binalar, bugün şehirlerimizin en değerli varlıkları haline gelmektedirler ve bunun sayesinde şehrin ekonomisi canlanıyor, şehir insanlarının yaşam seviyesi yükseliyor” diye konuştu.

Kentsel dönüşüm konusuna da değinen Güzelbey, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bugün yeni bir kavramla karşı karşıyayız -kentsel dönüşüm-, kentsel dönüşüm konusunda tabi ki herkes farklı şeyler söylemektedirler. Ama benim anlayışım kentsel dönüşüm dendiği zaman şehirdeki binaların yıkılıp, yerine pek de ruhlu olduğunu söyleyemeyeceğimiz tek tip, yüksek konutlar yapmak kentsel dönüşümün mantığına pek de uygun değildir. Kentsel dönüşüm aslında bir mantıktır. Şehirdeki topyekun değişimi bunun içine koymak lazım. Kentsel dönüşümün içerisine mutlaka sosyal restorasyonu koymak lazım. Yoksa binaları yıkıp, yerine 12 katlı, sadece rant amaçlı bina yapmak kentsel dönüşüm olmayıp, şehri çirkinleştirmekten başka bir şey değildir diye düşünüyorum.”

“BU MUHTEŞEM TABLO İLE AŞAMAYACAĞIMIZ HİÇBİR SORUN YOK”
Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz da yaptığı konuşmada, geçmişte bölge insanlarının “Biz Çukurovalıyız” dediğini hatırlatarak, “İşte burada, bütün akrabalarımız bir arada. Türkiye’nin 81 vilayetinden göç alan Çukurova coğrafyasında hakikaten Türkiye’nin tamamıyla biz akrabayız, bunu böyle kabul ediyoruz. Bizim iki tane idealimiz var. Çukurova ve bütünündeki doğal varlıkların önemini anlatmak ve sahip çıkmak. İkincisi kentlerimizi oluşturan kimliklere sahip çıkmak. Esas olan sadece binalar, doğa, tarih- doğru ama- bu tarihi yazan dostlarımızı da buradan anıyoruz” şeklinde konuştu.

Tarihi Kentler Birliği’ndeki her toplantının birbiriyle yarıştığını kaydeden Aldırmaz, eskiden sadece belediye başkanları düzeyinde gerçekleşen bu toplantıların bugün her kesime ulaştığını vurguladı. Aldırmaz, “Eğer bir şehir, kendi enerjimizle kendi paramızla yapma imkanımız olsa bile birlikte yaptığımız zaman bizim için önemli olan odur. Lagünlerimiz, doğamız, tarihimiz her şeyimiz var. İnşallah, Gaziantep’ten İçel’e kadar, Hatay da dahil Konya’nın, Kayseri’nin de denize açılan penceresi biz olduğumuza göre hepimiz el ele tutuşup, bu muhteşem tabloyu bir araya getirdiğimiz zaman aşamayacağımız her hangi bir sorun yoktur, çözemeyeceğimiz hiçbir sorun yoktur. Kaynağımızı da biz yaratırız, imkanımızı da biz yaparız, çünkü bu topluluğun yapamayacağı hiçbir şey yoktur” dedi.

“ADANA’DA BU TÜR TOPLANTILAR 10 YIL ÖNCE YAPILMALIYDI”
Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) Başkanı ve TKB Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen ise, Adana’nın kendi kimliğini, Çukurova’nın tamamını kapsayacak şekilde Türkiye gündemine taşımak için büyük bir atılımın en önemli ‘kalıcı adımını’ attığını belirtti.

Adana’da bu tür toplantıların 10 sene önce yapılması gerektiğine işaret eden Sözen, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Adana'da bu toplantı çok gecikmiş bir toplantıdır. Eğer bu toplantı bundan 8-9 yıl önce yapılmış olsaydı bugün çıplak gözle görecekleriniz dünden çok daha başka olacaktı. Bu toplantı yemek içmek görmekten öte bir düşüncenin değiştiğini, değişeceğini gösterme toplantısıdır.”
Geceye, Aldırmaz, Güzelbey ve Sözen’in yanı sıra Vali Yardımcısı Mustafa Yüksel Karadağ da katıldı.

Tarihi Kentler Birliği’nin Adana buluşması kapsamında, TKB’nin faaliyetlerinin anlatıldığı toplantılar, konferanslar ve kent turu gerçekleştirilecek.
Kaynak: İHA