Çin'in Tekstil Devi Türkiye'ye İplik Fabrikası Açıyor

Çin Halk Cumhuriyetinin tekstil sektöründeki en büyükleri arasında yer alan Texhong firması Türkiye'ye yatırım yapma kararı aldı.

Çin'in Tekstil Devi Türkiye'ye İplik Fabrikası Açıyor
Texhong, Balıkesir Organize Sanayi Bölgesine 180 milyon dolarlık yatırım yaparak iplik fabrikası kuracak. Çinli Texhong firması Türkiye'deki yeni tekstil fabrikası için Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi yönetimiyle tahsis protokollerini imzaladı.

Güney Marmara Kalkınma Ajansı'nın Balıkesir'deki merkez binasında gerçekleşen protokol törenine; Balıkesir Valisi Ahmet Turhan, Balıkesir Belediye Başkanı İsmail Ok, Çin İstanbul Başkonsolosu Zhang Qingyang, Texhong Yönetim Kurulu Başkanı Hong Tian, Ticari Konsolos Li Jiang, Balıkesir Sanayi Odası Başkanı Ahmet Kula, Balıkesir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Yavuz, OSB Müteşebbis Heyeti Yönetim Kurulu Başkan Vekili Servet Tellioğlu, GMKA Genel Sekreteri Mustafa Gündoğan, Balıkesir OSB Müdürü Gökmen Zeytun, Başbakanlık Yatarım Ajansından temsilci katıldı.

Törende konuşan Vali Ahmet Turhan, bugünün Balıkesir için anlamlı bir gün olduğunu belirtti.

Balıkesir açısından bu ölçüde yabancı sermayenin ilk girişi olacağını vurgulayan Vali Turhan, "Son dönemde ülkemizdeki gelişmelere paralel olarak ülkenin kredi notunun artmasıyla beraber yabancı sermaye Türkiye açısından önemli bir gündem oluşturdu. Bu kasamda Türkiye'de en uygun yatırım yapılacak alanların başında da Balıkesir geliyor. Balıkesir sadece bir doğa harikası olması açısından önemli değil, bir kavşak noktasında. Özellikle lojistik açıdan çok önemli bir yerde, limanlarıyla önemli. Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi hızla gelişiyor, bu kapsamda geçmişte yapılan çalışmaların, emeğin sonuçlarını alıyoruz. Ben Texhong firmasının yapacağı yabancı yatırımın bir başlangıç olduğuna inanıyorum. İnşallah ülkemizin 2013 hedefinde 500 milyar dolarlık ihracat hedefinde Balıkesir'in de aktif rol alacağını, aktif rol oynayacağına inanıyorum. Bizim Balıkesir olarak ihracattaki hedefimiz gelecek 10 yılda 8-10 milyon dolar. Bugün itibarıyla yıllık ortalama 600 milyon dolarlık ihracatımız var. Bunu 10-12 katına çıkaracağız. Bu hedef gerçekten doğru bir hedef, Balıkesir'in dinamikleri açısından yerinde bir hedef. Bu sözleşmenin bu yatırımın Balıkesir'imiz ve ülkemiz açısından hayırlı olmasını diliyorum. Muhatabımızı bize ilk tanıştıran kişi olarak Başbakanlık Yatırım Ajansımıza gönülden teşekkür ediyorum. Güzel bir çalışma oldu" dedi.

"BALIKESİR HER YÖNDEN LİG ATLIYOR"
İmza protokolüyle ilgili törene katılan Balıkesir Belediye Başkanı İsmail Ok yapılan bu yatırım anlaşmasının son derece anlamlı ve önemli olduğunu söyledi.

Yatırımı Balıkesir için bir şans olarak değerlendiren Belediye Başkanı İsmail Ok, "Böyle büyük bir yatırımın Balıkesir'de hem de OSB içerisinde yapılmış olması son derece anlamlı. Çok mutluyuz. Aylardır süren çalışmanın sonucunda imza aşamasına gelindi. Balıkesir her yönden lig atlıyor. Bunlar tesadüf olamaz. Balıkesir'e yatırım yapanlar da Balıkesir kadar kazanacak ona inanıyorum. Yani Çinliler 'İyi ki buraya yatırım yapmışız' diyeceklerdir. Balıkesir Türkiye'nin parlayan yıldızı, en çok gelişen İl'i olacaktır. Hayırlı, uğurlu olsun" diye konuştu.

ÇİNLİ FİRMA HÜKÜMETE TEŞEKKÜR ETTİ
Texhong Yönetim Kurulu Başkanı Hong Tian, bu yatırımlarında kendilerine her türlü kolaylığı sağlamasından dolayı başta hükümete teşekkür etti. Hong Tian, "Bizim Texhong firması Çin'deki en büyük tekstil firması. Balıkesir'e yatırım yapmamız için Türkiye'de Ankara ve Balıkesir'deki yetkililer bize çok yardımcı oldu. Şimdilik toplam 180 milyon dolarlık yatırım planlanıyor. Bizim hizmetler üç aşamada yapılacak, toplam 200 bin metrekarelik alana inşaat yapacağız. Şimdilik 1 sene içinde birinci aşama hizmetlerimizin bitmesini umuyoruz. Birinci aşamada 500 işçi alımı düşünüyoruz, komple üç aşama bittikten sora toplam bin 500 kişiyi işe alabiliriz. Şimdiye kadar hükümet bize çok yardımcı oldu, bundan sonra da hükümetin inşaat ve üretim işlerinde de bize çok yardımcı olmasını bekliyor ve umuyoruz" dedi.

ÇİNLİLERİN DEVAMI GELECEK
Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Zhang Qingyang da Türkiye'deki bu yatırımdan dolayı son derece memnun olduğunu ifade etti.

Bugün yapılan imza törenini 'tarihi bir an' olarak değerlendiren Başkonsolos Zhang Qingyang, "Bugün burada tarihi bir imza törenine tanık olduğum için çok memnunum. Texhong Çin'deki tekstil şirketlerinin en büyüklerinden birisidir. Bu şirket burada yatırım yapıp fabrika kurduktan sonra kesinlikle Türkiye ve Çin arasındaki ticaret işbirliğine katkı sağlayacaktır. Bu süreçte yatırımın yapılmasında değerli mesai arkadaşlarımın katkısı da yadsınamaz, teşekkür ederim. Bu imza töreni uzun yolculuğun bir adımını oluşturuyor, daha çok çaba harcamamız gereken çok şeyler var. İnşallah biz işbirliği yaparak bu işi başaracağız. Biz Çin Başkonsolosluğu adına eskiden olduğu gibi gelecekte de Çin firmalarımız ile Türkiye arasındaki işbirilğine destek vereceğiz. Texhong firmamız burada yatırım yaptıktan sonra başarıya ulaşacağını umuyoruz. Texhong tekstil şirketinin uğraştığı sektör emek gücü yoğun olan bir sektör. O yüzden Balıkesir istihdamına katkı sunacak. Ben inanıyorum Texhong şirketi kesinlikle burada yatırım yapacak tek Çin firması olmayacak, gelecekte daha fazla Çin firmaları buraya gelecek" dedi.

Vali Ahmet Turhan imza töreninde 1 Mayıs İşçi Bayramını da kutladı. Vali Turhan, "Tüm emekçilerin işçilerin bayramını kutluyorum. Biz böyle anlamlı güzel işleri bayram gününde yaparız. Bugünün anlamı açısından da önemli bir an" dedikten sonra besmele çekip ilk imzayı attı. GMKA'daki imza töreninin ardından Çinli heyete Bursa yolu üzerindeki Tellioğlu Değirmen Restoran'da yemek verildi.

İstanbul Başkonsolosu Zhang Qingyang, burada sergilenen OSB Müteşebbis Heyeti Yönetim Kurulu Başkan Vekili iş adamı Servet Tellioğlu'nun sahibi olduğu Vero Mermer firmasına ait doğal mermer ürünlerinden oluşan tasarımların bulunduğu tanıtım standında uzun süre inceleme yaptı. Çıkışta hep birlikte verilen hatıra fotoğrafının ardından Çinli heyet İstanbul'a uğurlandı.

İNŞAAT BU SENE BAŞLAYACAK
Bu arada, Çinli Texhong tekstil devinin Balıkesir OSB'deki 180 milyon dolarlık yatırım yapacağı fabrikasının temelinin birkaç ay içinde atılması, inşaatın hızla bitirilmesinin beklendiği bildirildi.

OSB yönetimi inşaat ile ilgili kendilerine sunulacak projeyi beklerken, Texhong şirketinin iplik fabrikasıyla ilgili hazırladığı avam projeleri sonlandırıp kesin projeyi OSB yönetimine sunmasının ardından şirkete ruhsatlandırma yapılacak. B sürecin ardından fabrikanın temelinin atılması ve inşaatın bitirilerek faaliyete geçirilmesi süreci ise tamamen Çinlilere ait. Şirketin gerekli çalışmaları en kısa zamanda tamamlayıp inşaatın temelini atması bekleniyor.
Kaynak: İHA