Bursa'da Yaklaşık 20 Yıl Önce Fabrika Bahçesinde Hobi Amacıyla "Cin Tavuğu" Beslemeye Başlayan İş Adamı, 20 Ülkeden 174 Tür Hayvan Temin Ederek Çiftlik Oluşturdu

Halil İbrahim Başer - Bursa'da yaklaşık 20 yıl önce fabrika bahçesinde hobi olarak "cin tavuğu" beslemeye başlayan iş adamı, 20 ülkeden 174 tür hayvan getirerek çiftlik kurdu.

Kentte faaliyet gösteren bir tuğla ve kiremit fabrikasının yönetim kurulu üyesi olan ve çocukluğundan bu yana hayvan yetiştiren Ömer Faruk Erdönmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, liseyi bitirip iş hayatına atıldığında hayvanlara duyduğu sevgi dolayısıyla bu işe başladığını söyledi.

Bir çift cin tavuğu alarak işe koyulduğunu belirten Erdönmez, daha sonra bir arkadaşının, ABD ziyareti sırasında bir çiftlikten aldığı kataloğu kendisine gösterdiğini anlattı.

Bu katalog sayesinde ABD'den süs tavuğu yumurtaları alıp küçük hayvanat bahçesinde hayvan çeşitliliğini artırdığını dile getiren Erdönmez, "Ardından değişik Avrupa ve Afrika ülkelerinden çeşitli hayvanları ya da yumurtalarını aldım. Şimdi çiftliğimdeki hayvan sayısı 2 bin 500'e ulaştı" dedi.

-İngiltere'den "sultan tavuğu" getirtti-

Erdönmez, dünyanın neresinde olursa olsun ilginç bir hayvan türü bulunan çiftlik ve fuarlara gittiği bilgisini verdi.

Hayvanları ya canlı olarak ya da yumurtasını alıp Türkiye'ye getirdiğini bildiren Erdönmez, şöyle devam etti:

"Çiftlik bir süre sonra yetmedi. Ben de 20 dönüm alanda yeni bir çiftlik kurdum. Çiftliğimde şu anda tavukların yanı sıra sülün, tavşan, kuğu, ördek olmak üzere 20 ülkeden 174 cins hayvan bulunuyor. Ağırlıklı olarak süs tavukları bulunuyor. 14 ülkeden 60 tür süs tavuğum var. Doğada az bulunan ya da nesli tükenmek üzere olan hayvanlar bunlar. İçlerinde benim için en önemli olanı ise sultan tavuğu. Bu hayvan, dünyada bilinen tek Türk tavuk ırkı ve Osmanlı Devleti yıkıldıktan sonra bu topraklardan yok olmuş. Bunu bularak İngiltere'den Türkiye'ye getirttim."

Erdönmez, çiftliği hiçbir ticari kaygı gütmeden işlettiğini vurguladı.

"Bu işe tamamen hayvan sevgisiyle başladım. İstiyorum ki sayıları az olan bu hayvanların nesilleri tükenmesin" diyen Erdönmez, herkeste hayvan sevgisi oluşması gerektiğini belirtti.

Erdönmez, isteyen herkese çiftliğindeki hayvanlardan verdiğini ifade ederek, sadece meraklılarına değil, hayvanat bahçelerine de yardımcı olduğunu sözlerine ekledi.

Yayıncı: Sedat Gök
Kaynak: AA