Atığı Dönüşüme Kat, Hediyeyi Kap"

Özcan Yıldırım - Mamak Belediyesi, "Elektronik Atığını Dönüşüme Kat, Hediyeni Kap Kampanyası"yla elektronik atıkları dönüşüme kazandıran vatandaşları ödüllendirmeye başladı. Kampanyayla kurşun ve civa gibi toksik maddeleri barındıran ömrünü tamamlamış cihazların çevreye en az zararı vermesi amaçlanıyor.

Teknolojinin hızla ilerlemesiyle günlük hayatı kolaylaştıran elektrikli ve elektronik alet ve cihazlar, zaman içerisinde elektronik atık sorununu da beraberinde getiriyor. Çevre ve insan sağlığı açısından oldukça zararlı kurşun, civa ve kadmiyum gibi toksik maddeler içeren elektronik atıklar, Mamak Belediyesinin başlattığı "Elektronik Atığını Dönüşüme Kat, Hediyeni Kap" kampanyasıyla hem bertaraf edilmeye hem de ekonomiye kazandırılmaya başladı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının "Atık Elektrikli Ve Elektronik Eşyaların Kontrolü Yönetmeliği" çerçevesinde yürütülen kampanyayla, evlerindeki elektronik atıkları vermek için "444 0 149" numaralı çağrı merkezi aracılığıyla yetkililerle ulaşan vatandaşlar, kapılarına kadar gelen görevlilere eskiyen elektrikli ve elektronik aletlerini teslim edebiliyor.

Atıkları 30 kilogram ve üzerinde olanların çift kişilik sinema veya akvaryum gezi biletiyle ödüllendirildiği kampanya ile atıkların vatandaşlar için endişe verici bir çevre sorunu olmaktan çıkartılıp keyifli vakit geçirecekleri fırsata dönüştürülmesi isteniyor.

-Bahar temizliği hediyeye dönüşüyor-

Mamak Belediyesinde çevre mühendisi olarak görev yapan Betül Atılgan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, elektronik atıkların büyük hacimli olmaları ve bünyelerinde zehirli maddeler barındırması nedeniyle çevre için her geçen gün ciddi bir soruna dönüştüğünü söyledi.

Bilgisayar ekranın ağırlığının yüzde 6'sı kadar kurşun içerdiğine ve 10 gram kurşunun 25 bin ton toprağı kirletebildiğine dikkati çeken Atılgan, "Kampanyamızla doğada yüzlerce yıl kalabilen böylesine tehlikeli atıklara, çevre ve doğaya hiçbir zarar vermeden dönüşümünü gerçekleştirip yeniden ekonomiye kazandırmak üzere talibiz. Özellikle ev hanımlarının bahar temizliğini bu anlamda bir fırsata çevirmelerini istiyoruz" diye konuştu.

Yayıncı: Selçuk Aval
Kaynak: AA