'akademi Edirne' 6 Aylık Çalışmanın Sonucunda Tamamlandı

‘Akademi Edirne’ projesi, 6 aylık çalışmanın sonucunda tamamlandı.

'akademi Edirne' 6 Aylık Çalışmanın Sonucunda Tamamlandı
Edirne Valiliği'nce başlatılan ‘Akademi Edirne’ projesi kapsamında 288 öğrenci, 40 sanatçıyla buluştu. 7 Kasım 2012-25 Nisan 2013 tarihleri arasında 6 aylık bir çalışmanın ürünü olan ‘Akademi Edirne’de; edebiyat, tiyatro, sinema ve güzel sanatlarda 288 üstün yetenekli öğrenci, eğitimlerini tamamlayarak sertifikalarını aldı. Sertifika törenine birçok sanatçının yanı sıra, tiyatro sanatçısı Zihni Göktay ve birçok dizide görev alan Bennu Yıldırımlar da katıldı

Edirne Valisi Hasan Duruer, ‘Akademi Edirne’ sertifika töreninde yaptığı konuşmada, toplumları ileriye götürenin, kültür ve sanat insanları olan sanatçılar olduğunu ifade etti.

Vali Duruer, şunları kaydetti:
Edirne Akademi'nin açılışında Selimiye'nin gölgesinde zevki selim sahibi insanlar yetiştirmekten bahsetmiştik. Fakat şunu da biliyoruz ki; aynı zaman da aklı selim, kalbi selim sahibi çocuklar yetiştirmekten gurur duyduğumuzu ifade etmek istiyorum. Daha önce Fahri Tuna bey, dostluk, kardeşlik projesini bize açtığı zaman, Mardin’de uygulamıştık. Başarılı olduğu kanaatindeyim. Tabi belli şehirler var ki bunlar kültürle yoğrulmuş, sanatla yoğrulmuş, medeniyetin beşiği olmuş şehirler. Mardin'de aynı şekilde... Edirne'yi düşünecek olursanız; Traklardan, Romalılardan, Bizanslılardan Osmanlılara kadar çok önemli eserlerinin olduğu, özellikle Osmanlı'nın şaheseri Selimiye'nin bulunduğu bir şehir burası... Dolayısıyla kültür ve sanatı barındırıyor. Zaten bir şehri şehir yapan da kültürdür, sanattır, şiirdir, edebiyattır, tiyatrodur. Bunlar olmazsa şehir olmaz diye değerlendiriyoruz. İnşallah bundan sonraki programımızda Balkan Türkleri adı altında çalışmalarımıza devam edeceğiz. Balkanlar'daki Türkçe konuşan, yetenekli, kabiliyetli, bilgelik vasfına sahip olan öğrencileri Edirne’ye getireceğiz, onların eğitimini sağlayacağız. Burada olduğumuz süre içerisinde yine gençlerimize bu şekilde, yine Edirne Akademi altında, ikincisi ve üçüncüsü olarak devam etmek istiyoruz. İbn Haldun'un meşhur bir sözü var; ‘ülkelerin cevherleri yetişmiş insanlardır’ diyor. Eğer yetişmiş insanınız yoksa, istediğiniz yer altı zenginliğine sahip olun ileriye gidemezsiniz, ileriye gitme şansına sahip olamazsınız. Değerli dostum, kardeşim Fahri Tuna kardeşime çok teşekkür ediyorum; böyle bir fikri ortaya koyduğu için. Çok büyük gayret sarf etti. Edirne için koşturdu, sanatçı dostlarımızı buraya getirdi, vesile oldu. Tabi öğretmen arkadaşlarımızın da çok büyük gayretleri oldu, onlar da öğrencilerin yetişmesi konusunda emek sarf ettiler. Öğrencilere teşekkür ediyorum; azimle, sonuna kadar takip ettiler. Tabi öğrencilerin yetişmesi için çok önemliydi. Ben tekrar Edirne Akademi’nin hayırlı uğurlu olmasını diliyor, sanatçı dostlarıma çok teşekkür ediyor, saygılar sunuyorum.”
Tiyatro Sanatçısı Zihni Göktay ise törende yaptığı konuşmada, “Proje koordinatörü kadim dostum Fahri Tuna vesilesiyle Akademi Edirne’de bulunuyorum. Daha önce Mardin’de tanıştığım Vali Hasan Duruer bana orada kartvizit vermişti; Mardin Valisi yazıyordu, ben de üzerini çizdim Edirne diye yazdım. Ama bugün o kartviziti yeniledik. Kıskançlık başka şey, gıpta etmek başka şeydir. İnşallah başka iller Akademi Edirne'nin bu etkinliklerini kıskanmazlar, gıpta ederler ve 81 ilimizde de bu etkinlikleri düzenlerler. Türk Tiyatrosu'nun baş öğretmeni sevgili hocamız Muhsin Ertuğrul bana, -o zaman 67 ilimiz vardı- şöyle dedi; ‘ne zaman ruhum müsterih olur, ne zaman içim rahat edecek biliyor musun? 67 ilde her akşam, tiyatro perdesinin ipinin çekildiği zaman benim ruhum şad olacak. İleride bunu hatırlarsınız’ dedi.

Şimdi 81 ilimiz var. Bölge tiyatroları kanun tasarısı geçte olsa çıktı. Birçok ilimizde tiyatro perdeleri açılacak; sadece bölge tiyatrolarında değil... Marmara Üniversitesi'nin bahar şenliğine davet edildiğimde Göztepe yerleşkesinde elime bir broşür tutturdular. Onu atmadım onu da saklıyorum, yazıhanemdeki panoya yapıştırdım. Broşürde; 'mantar bile kültürlü, ya sen!' diyor. Basılan gazete sayısı belli, basılan kitap sayısı belli, mecmua, dergi sayısı belli, bunların hepsinin iadesiz okunmasını dilediğim gibi benim de gönlüm, benim de içim çok rahat edecektir. Beni buraya davet eden sevgili dostlarıma çok teşekkür ediyorum. ‘Akademi Edirne’nin bütün öğrencilerine başarılar diliyorum” şeklinde duygularını ifade etti.

‘Akademi Edirne’ye katılan sanatçılar İsmet Yedikardeşler, Doç. Dr. Rıdvan Canım, Bahadır Karataş, Bennu Yıldırımlar ve Zihni Göktay’a, katkılarından dolayı Edirne Valisi Hasan Duruer tarafından sertifikaları verildi.

Kaynak: İHA