Personelini Eğiterek Tıbbi Atık Oranını Yüzde 60 Azaltmayı Başardı

Fatih Mehmet Kürkçü - Amasya Üniversitesi Sabuncuoğlu Şerefeddin Eğitim ve Araştırma Hastanesi, tıbbi ve evsel atıkların ayrıştırılması konusunda personelini eğiterek tıbbi atık oranını yüzde 60 azaltmayı başardı.

Hastane yöneticisi Dr. Fikret Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, göreve geldiğinde ilk icraatının, personeli eğiterek israfı önlemek olduğunu söyledi.

Tasarruf tedbirlerine, tıbbi atık için özel bir şirkete ödenen ücreti düşürerek başladıklarını anlatan Kaya, "Hastane yönetimi olarak en çok tıbbi atık konusunda harcama yaptığımızı belirledik ve bu konuda personelimizi eğittik. Bu sayede evsel atık ile tıbbi atığın karışmasını önledik. Tıbbi atığı toplayan şirkete kiloda 3,58 lira ödeme yapıyorduk, bu harcamamız yarı yarıya düştü" dedi.

-Aylık gider 50 bin liradan 20 bin liraya geriledi-

Geçen yıl kasım ayında göreve başladığını dile getiren Kaya, şöyle devam etti:

"Yeni yönetim olarak ilk yaptığımız işlem hastanemizde tasarruf sağlayabileceğimiz alanları belirlemek oldu. Bunların içinde elektrik, su, telefon ile tıbbi atığın çok önemli olduğunu gördük. Personelimize bu yönde eğitim verdik. Özellikle tıbbi atık konusunda personelimizin bilinçli hareket etmesiyle atık oranını günlük 300 kilodan 150 kilonun altına düşürdük. Geçen yıl ocak ayında hastanemiz 16 ton 24 kilo tıbbi atık çıkartırken, bu yıl ocak ayında bu rakam 3 tona kadar geriledi."

Yapılan tasarrufun, ödenen miktarın aylık 50 bin liradan ortalama 15-20 bin liraya düşmesiyle 30 bin lirayı bulduğunu belirten Kaya, "Yüzde 60'ı aşkın bir tasarruf sağladık. Hedefimiz, yıllık 600 bin liralık tıbbi atık maliyetimizi 300 bin liraya düşürmek" diye konuştu.

Kaya, evsel atıkların da kaynağında ayrıştırılarak geri dönüşümlerinin sağlandığını, bunları serbest piyasada değerlendirerek tıbbi atık masraflarının bir kısmını bu yolla ödediklerini kaydetti.

Yayıncı: Orhan Topal
Kaynak: AA