Maliye Bakanı Şimşek, Soruları Yanıtladı Açıklaması

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, akil insanlar heyetinin sekreterliğini Başbakanlık bünyesindeki bir birim aracılığıyla yaptıracaklarını belirterek, "Dolayısıyla özel bir bütçe yok. Tabii ki varsa oradan bir takım giderler karşılanır" dedi.

Bakan Şimşek, İç Denetim Koordinasyon Kurulunun, bakanlıklar, belediyeler ve üniversitelerin iç denetim faaliyetlerine ilişkin raporunun açıklandığı, Rixos Otel'de düzenlenen konferansa katıldı.

Şimşek, konferansta yaptığı konuşmanın ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Türkiye Sivil Havacılık Sendikası'nın , Türk Hava Yolları'nda aldığı grev kararına ilişkin bir soru üzerine Şimşek, THY'nin, Türkiye'nin en güzide kuruluşlarından biri olduğunu ifade ederek, "Buradaki çalışmaları sekteye uğratacak her türlü girişimin karşısında biz gerekeni yaparız. Açık ve net olarak söylüyorum, THY yalnız değildir" diye konuştu.

THY'nin, ülke menfaatleri açısından hatta ulusal güvenlik açısından çok önemli bir şirket olduğunu vurgulayan Şimşek, gerek Türkiye'ye turist akışını gerekse THY gibi önemli bir şirkette faaliyetlerin aksamasını kabul edemeyeceklerini söyledi.

-"Akil insanlara özel bütçe yok"-

"Akil insanlara ne kadar bütçe ayırdınız-" sorusu üzerine de Şimşek, buraya özel bir bütçe ayrılmadığını bildirdi.

Şimşek, ''Akil adamların sekreterliğini Başbakanlık bünyesindeki bir birim aracılığıyla yaptıracağız. Dolayısıyla özel bir bütçe yok. Tabii ki varsa oradan bir takım giderler karşılanır. Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı galiba bu işin sekretaryasını yapıyor, dolayısıyla özel bir bütçe yok'' diye konuştu.

-"Deniz yakıtlarında yeni bir sisteme geçebiliriz"-

Deniz yakıtlarında yapılan usulsüzlüklere ilişkin bir soru üzerine de Bakan Şimşek, bu konuda denetimlerin yapıldığını söyledi.

Yakında 10 numara yağda olduğu gibi deniz yakıtlarında da yeni bir sisteme geçilebilineceğini belirten Şimşek, şunları kaydetti:

''Çünkü biz belirli sektörlere, ülke rekabet gücü gibi bir takım öncelikleri dikkate alarak güçlü destekler veriyoruz ama bu desteklerin çok ciddi manada, çok geniş ölçekte istismar edildiğini gördüğümüz zaman sistemi değiştirmek durumundayız. Şu anda onun üzerinde çalışmalar yapacağız. Hiç bir sektöre var olan imkanların istismarına biz göz yumamayız. Bu konuda eğer dikkatimizi çeken bir husus olursa tabii öncelikli olarak denetim birimleri, daha sonra da gerekirse sistem değişikliğine gideriz.

10 numara yağda olduğu gibi, şu anda sadece bir düşünce, artık ÖTV'siz akaryakıt olmayabilir. Onlar ÖTV'yi öderler, sonra getirirler, bize bunu kullandıklarını kanıtlarlar, ondan sonra iade alırlar. Ancak şu anda dediğim gibi kararlaştırılmış bir husus yok. Sadece ve sadece bu ve benzeri alternatifler üzerinde çalışıyoruz. Çünkü biz 76 milyonun hakkını hiçbir kimseye ve sektöre bırakmayız, yedirmeyiz."

-Gelir Vergisi reformu-

Bakan Şimşek, Gelir Vergisi reformunun ne zaman yasalaşacağının sorulması üzerine de Bakanlık olarak bu konuda kendi çalışma alanlarını tamamladıklarını ve bu çalışmayı Ekonomi Koordinasyon Kurulu'na sunduklarını bildirdi.

Daha sonra da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığındaki bir kurula bir sunum daha yapıldığını hatırlatan Şimşek, ''Bazı konularda ilave çalışmalar istenmişti, onları da yaptık. İnşallah en kısa vadede tekrar bir toplantı yapılır, ondan sonra da uygun görülürse Meclise gönderilir'' dedi.

-İstihdam teşvikleri-

İstihdama yönelik teşvik çalışmalarına ilişkin bir soruya Şimşek, istihdam stratejisinin sadece teşvik boyutuyla değil, yapısal reform boyutlarıyla önemli bir konu olduğun yanıtını verdi.

Bakan Şimşek, şöyle devam etti:

"İşin teşvik boyutunu soracak olursanız, 5084'ün kendisi değil ama bazı istihdam teşviklerini sınırlı ölçüde de olsa devam ettirecek bir düzenleme konusunda fikir birliği var. Yani o çerçevede önümüzdeki dönemde bir düzenleme yapılabilir."

-"Erken emeklilik söz konusu değil"-

Emeklilik bekleyenlerin, maaşlarından belirli bir oranda kesinti yapılarak erken emekli olabileceği iddialarına da Şimşek, böyle bir şeyin söz konusu olmadığını, gündemlerinde olmadığını bildirdi.

Sosyal güvenlik sisteminin bütçeden yılda 74 milyar lira destek aldığına işaret eden Şimşek, böyle bir kurumun açıkları artıracak bir strateji benimsemesinin söz konusu olmadığını vurguladı.

"Neden böyle açıklamalar yapılıyor" sorusu üzerine de Bakan Şimşek, "Bizim bildiğimiz böyle bir çalışma yok. Yani benim bilgim dahilinde böyle bir çalışma yok" yanıtını verdi.

Muhabir: Recep Demir

Yayıncı: Zülal Eser
Kaynak: AA