Yeşil Duvak Kültürü Kaybolmasın Diye Bebeklerde Yaşatıyor

Konya’da yaşayan ve bir apartmanda kapıcı olarak çalışan Mehmet Koçak (36), tarihi Orta Asya’ya dayanan kasabalarına özgü, ‘Yeşil duvak’ isimli gelinlik unutulmasın diye oyuncak bebekleri bu kıyafetlerle süslüyor.

Yeşil Duvak Kültürü Kaybolmasın Diye Bebeklerde Yaşatıyor
Çocukluk ve ilk gençlik yıllarını doğduğu Konya Ilgın’a bağlı Yukarıçiğil Kasabasında geçiren Mehmet Koçak, yöreye özgü ‘Yeşil duvak’ ismindeki gelinlik unutulmasın diye oyuncak bebeklere giydirmeye karar vermiş. Kasabalarının kültüründe yeşil duvağın yanı sıra Bağrıaçık, Aksaya, Meydanî, Delme, Paralı çember gibi her biri farklı anlamlar taşıyan daha birçok kıyafetin bulunduğunu anlatan Koçak, bu giysilerin düğün, nişan, kına gecesi, bayram kutlamaları gibi değişik zaman ve zeminlerde giyildiğini kaydetti.

Mehmet Koçak, gelinliğin bebeklere giydirilme serüveni ise şöyle anlatıyor. ‘’Yok olmaya başlayan Kasaba kültürüne meraklı olduğum için tarihsel boyutunu araştırdım. Biz giyim kültürümüzün tarihselliğini 2-3 asırdan ibaret sanıyorduk ama öyle olmadığını bu kültürün Orta Asya’ya dayandığını öğrendim. Bu kültürü yeşil duvaktan başlayarak tanıtmaya karar verdim. Yeşil duvağı normal boyutlarıyla Kasabamızda üreten 'Hediye' isminde bir teyzem var. O kabaca birkaç küçük modelini yapmıştı. Bende merhum babamdan öğrendiğim terzilik sayesinde 'yeşil duvağı' orijinaline en yakın halini nasıl yapabilirim diye düşündüm ve boş zamanlarımı bu iş için değerlendirerek çalışmaya başladım. Tabii ki işin ekonomik boyutu da var. Şimdilik 3 günde bir tane yapabildiğim bir ‘Yeşil Duvaklı Bebek’ için 40 TL gibi bir masrafım oluyor ve aynı fiyata satıyorum. Burada amaç, maddi bir kazanç değil ninelerimizin gelin olurken giydiği ve çeyiz sandıklarında hala sakladıkları kültür miraslarımızı gelecek nesillere aktarmak. Bende bunu yapmaya çalışıyorum’’.