İngiltere'nin Eski Başbakanının Londra'daki Evinin Önü Ziyaretçi Akınına Uğruyor

İngiltere'nin "Demir Leydi" lakaplı ilk kadın Başbakanı Margaret Thatcher'ın vefatı dolasıyla, İngiltere'nin başkenti Londra'daki evinin önü ziyaretçi akınına uğruyor.

Thatcher'ın vefatının ardından, başkent Londra'nın Victoria semti yakınındaki evinin önünü çok sayıda kişi ziyaret ediyor ve çiçekler bırakıyor. Basının da vefat haberinin ardından akın ettiği evin bulunduğu sokakta, birkaç polis memuru görev yapıyor.

İngiltere'nin eski Başbakanı'nın evine bırakılan çiçeklerin bazılarında "Huzur içinde Yat", "En büyük İngiliz lideri, İngiltere'yi sen değiştirdin" gibi notlar yazıyor.

Bu arada, İngiltere Başbakanlığı'ndaki Birleşik Krallık bayrağı, Thatcher'ın vefatı dolayısıyla yarıya indirildi.

Thatcher'ın cenaze töreninin Londra'daki Aziz Paul's Katedralinde düzenlenmesi beklenirken, törenin ne zaman yapılacağı henüz açıklanmadı.

1925 doğumlu Thatcher, Oxford Üniversitesi mezunuydu. İş adamı olan eşi Denis Thatcher'ı 2003 yılında kaybeden İngiltere'nin ilk kadın Başbakanı, Mark ve Carol isimli ikiz çocuk sahibiydi.

Muhafazakar Partili Thatcher, 1979-1990 döneminde başbakanlık görevinde bulunmuştu. Thatcher'ın birçok kamu kurumunu özelleştirmesi ve ekonomi politikaları, eleştiriler almasına neden olmuştu.

-İşçi Partisi'nden taziye mesajları-

Margaret Thatcher'ı uyguladığı politikalar dolasıyla en çok eleştiren İşçi Partisi'nden de taziye mesajları geldi.

İşçi Partisi'nin Genel Başkanı Ed Miliband, partisinin Thatcher'ın yaptığı birçok şeye katılmadığını vurgulayarak, "Farklı görüşleri paylaşsak da, siyasi başarılarına ve kişisel gücüne saygı duyuyoruz" açıklamasında bulundu.

İngiltere'nin İşçi Partili eski Başbakanı Tony Blair de, Thatcher ile ilgili "Çok az lider sadece kendi ülkesindeki değil, tüm dünyadaki siyasi düzeni de değiştirebilir" dedi.

Blair'in halefi Gordon Brown da açıklamasında, "Thatcher sadece İngiltere'nin ilk kadın Başbakanı olması ve 11 yıl başbakanlık görevinde bulunmasıyla değil, kararlılığı ve direnciyle de anılacaktır" ifadesini kullandı.

Koalisyon hükümetinin küçük ortağı, Liberal Demokrat Parti'nin Genel Başkanı Nick Clegg de taziye mesajında, Thatcher'ın "modern İngiliz siyasetindeki" önemine dikkati çekerek, "Siyasi olarak hangi çizgide olursanız olun, Thatcher'ın bu ülkede silinmeyecek bir iz bıraktığını hiç kimse yadsıyamaz" dedi.

Muhabir: Yunus Kaymaz/Aslı Aral

Yayıncı: Ogün Duru
Kaynak: AA