Zeytinyağının Özünü Elde Ettiler

Zeytin ve zeytinyağı üzerinde bilimsel çalışmalara imza atan Türk iş adamı, kozmetik sanayinde ham madde olarak kullanılabilecek zeytinyağı özünü elde etmeyi başardı.

Türkiye’nin ilk ve tek konumundaki bitki özü üretim tesislerinin sahibi olan iş adamı ve kaşif Faruk Durukan, zeytin ve zeytinyağı üzerinde yaptığı buluş ve çalışmalarında hız kesmiyor. Zeytin yaprağı çayını Türk halkı ile buluşturan, dünyanın en büyük bitki özü reaktörünün bulunduğu tesislerinde elde ettiği bitki özlerini, İsviçre dahil, çeşitli ülkelere ilaç ham maddesi olarak ihraç eden Faruk Durukan, bir süredir çalıştığı yeni buluşunu tamamladı. Zeytincilik sektöründe öncü bölge Balıkesir’in Edremit ilçesindeki gelişmiş tesis ve laboratuvarlarında bilim adamlarıyla birlikte zeytinyağını ayrıntılı bir şekilde inceleyen Durukan, dünyanın en kaliteli zeytinyağı özünü elde etmeyi başardığını açıkladı.

Dünyadaki kozmetik sanayinde çığır açacak olan zeytinyağı özünün insanlığa hayırlı olmasını dileyen türk iş adamı Faruk Durukan, “Türk biliminin ilerlemesine, Edremit’teki çalışma alanımızda katkılar sağlıyoruz. Hatırlayacağınız üzere, daha önce, taşın suyunu elde etmiş ve bu su ile yanmayan malzeme elde etmeyi başarmış, Domuz Gribi’ne karşı etkili bir aşı geliştirmiş, bitki özlerinden dünyanın en etkili ilaç ham maddeleri üretmiş, meyve özlerinden gıda takviyeleri üretmiş, bitkilerden kök boyalar elde etmiş, zeytin çekirdeğinden kaliteli aktif karbon elde etmiş, dünyanın 3 bin yıldır çözüm bulamadığı ve çevre felaketine neden olan zeytin kara suyunu ayrıştırıp faydalı ek gıdalar elde etmiş ve daha bunlar gibi çok sayıda bilimsel çalışmaya imza atmıştık. Bir çalışmamız ile de, bilim dalında Nobel ödülüne aday gösterilmiştik. Biz, çalışmalarımızı ülkemizdeki yaklaşık 20 üniversite ile ortak şekilde yürütüyoruz. Amacımız, Türk ER-GE’sine ivme kazandırıp, dünyada etkili ve saygın hale getirmektir. Bu çalışmalarımızda destek olan tüm akademisyenlere ve teknik ekibimize teşekkür ediyorum. Zeytinyağı üzerinde yaptığımız çalışmalarda sona geldik ve zeytinyağının özünü elde ettik. Zeytinyağının özü çok değerli bir ham maddedir. Zeytinyağı özü, kozmetik sanayinde çığır açacak bir etken malzeme konumundadır. Bu değerli madde için şimdiden çok olumlu tepkiler aldık ve yurt içi ile yurt dışından siparişler gelmeye başladı.

Bu üretim ve buluş, ülkemizin adını dünyaya yine duyuracak bir çalışmadır. Hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Kaynak: İHA