Diş Hekimi Coşkun: Diş Eksiklerini Önemseyin.

Diş eksikliklerinde en önemli faktörün çürük olduğunu söyleyen uzmanlar, ihmal edilmemesi gereken bir sorun olduğunu söylüyor.

Diş Hekimi Coşkun: Diş Eksiklerini Önemseyin.
Diş eksikliklerinin en kısa sürede telafi edilmesi gerektiğini söyleyen uzmanlar eksik olan dişin yerine protez uygulaması yapılması gerektiğini ve protezinde çok iyi bakılması gerektiğini, etkin diş fırçalamanın yanında, ihmal edilmemesi gereken konulardan biride diş ipi olduğunu, diş ipinin de haftada en az 5 gün kullanılması gerektiğini belirtiyor. Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde görev yapan Diş Hekimi Hamit Çoşkun, diş eksikliğinin ihmal edilmemesi gerektiğini söyleyedi. Coşkun, "Günümüzde hastalarda rastlanan en sık problemlerden bir tanesi diş eksiklikleri. Genelde bir veya iki dişin eksikliği hastalar tarafından pek önemsenmez. Aslında bu durum sanıldığından daha önemlidir. Diş eksikliği meydana geldikten en kısa üç ay içerisinde telafi edilmesi gerekir. Yeni diş yapılmadığı takdir de diş çekim boşluğundaki kemikte erime meydana gelir, komşu dişlerde de kaymalar şeklinde kendini gösterir. Bu tip uygulamaları da biz protez adı altında toplamış oluyoruz. Dikkat edilmesi gereken protezin ciddi anlamda bakıma ihtiyacının olduğu, yani hastalar protezlerimiz nasıl olsa yapıldı bundan sonra bakıma ihtiyacı olmaz ve biz bunları kullanırız şeklinde düşünmesi yanılgılardan bir tanesidir’’ dedi.

Protezin de belli bir ömrü olduğunu söyleyen Coşkun, ‘’Her ne kadar yapılan bir protez için, yapıldı ve bitti şeklinde düşünülse de bu bir hata oluşturmakta. Protez’in 8 sene, maksimum 10 yıl ömrü var. Hastanın günde minimum 2 defa, olmak üzere fırçalaması gerekir. Rutin kontrollerde herhangi bir köprüde açılma, protezde vuruk varsa, bunların düzeltilmesi gerekir. En ideal şartlarda bir protezin sabit protezin ya da hareketli protezin ömrü 10 yıldır. Bu süre zarfında belli özelliklerini kaybettiği için yerlerinin değiştirilmesi lazım’’ açıklamamsını yaptı. Hastanın ağzında çürük olduğunu bildiğini, kendisine ağrı ve rahatsızlık vermediği için çok üzerinde durmadığını belirten Diş Hekimi Hamit Coşkun bunun ileriki aşamalarda soğuk sıcak hassasiyeti meydana geldiğini söyledi.

Coşkun, ‘’Hasta bunu kulak ardı ederse ondan sonra gece ağrıları başlar. Bu çürüğün sinirlere ulaşma durumudur. İvedi doktora başvurulması gerekir’’ ifadelerini kullandı .