Fındık Tarımında Nisan Ayında Yapılması Gerekenler

Fındık üreticileri bahçelerinde, nisan ayında yapmaları gerekenler konusunda uyarıldı.

Trabzon Ticaret Borsası'ndan yapılan yazılı açıklamada, fındık dallarının artık yeşermeye, bahçelerin yemyeşil bir örtüye bürünmeye başladığı ifade edildi.

Fındık çotanaklarının da artık bu aydan itibaren belirmeye başladığı belirtilen açıklamada, şöyle devam edildi:

''Genelde fındık bahçelerinde fındık kozalak akarı ile ilaçlı mücadelenin yapılabileceği dönem bu aydır. Ocak başına ortalama 30 kozalak varsa yeni sürgünlerde dipten itibaren üçüncü yaprak geriye devriliyorsa derhal ilaçlanmaya başlanmalıdır. Böylece fındık filiz güvesi ile de mücadele edilmiş olur. Çünkü, fındık filiz güveleri de kışı kozalakların içinde geçirir ve ilkbaharda yeni gelişen tomurcuklarda sürgünlerde galeri açarak kurumalarına neden olur. İlaçlama 15 gün sonra tekrarlanırsa daha iyi sonuç alınır. İlaç atılan bahçelere 30 gün süreyle hayvan sokulmamalıdır.''

Açıklamada, son yıllarda özellikle şekilsiz iç fındık zarar şekliyle tanınan ve halk arasında pis kokulu böcek olarak bilinen fındık yeşil kokarcası zararının yoğun olduğu bahçelerde kışlamış erginlere karşı ilaçlı mücadelenin nisan ayının ikinci yarısında yapıldığı kaydedilerek, sabah erken saatlerde on ocağın silkelenmesi ve en az bir kışlamış ergin düşerse ilaçlamanın dekara 8-10 litre su atılarak yapılması gerektiği ifade edildi.

Muhabir: Asena Akçay

Yayıncı: Murat Kaban
Kaynak: AA