Ünlülerin Mesajı Öğrencileri Kitap Okumaya Teşvik Etti

Erzincan’ın Çayırlı ilçesi Ziya Gökalp Ortaokulu öğrencileri, sanatçı ve ünlü haber sunucularının mesajı üzerine daha çok kitap okumaya başladı.

Türkçe öğretmeni Saadet Akmen (25) tarafından uygulamaya konulan ‘Ünlülerden Mesaj Var Projesi' meyvelerini verdi. Saadet öğretmenin çağrısına cevap veren ünlüler, gerek görüntülü, gerekse imzaladıkları kitaplar ile öğrencilere kitap okuma mesajı gönderdi. Özel bir firma, ünlüler tarafından gönderilen 200 kitap ile okulda kütüphane oluşturdu. Ünlülerin imzaladığı kitaplar öğretmen ve öğrencilerin ilgi odağı oldu.

Erzincan’a 110 kilometre uzaklıkta bulunan Çayırlı ilçesinde, 16 derslikli ve 297 öğrencinin eğitim gördüğü Çayırlı ilçesi Ziya Gökalp Ortaokulu öğrencileri, kitap okuma alışkanlığı kazandı. 3 yıldır okulda Türkçe öğretmeni olarak görev yapan Saadet Akmen, çocukların okuma alışkanlığı ve okula kütüphane kazandırılması için ‘Ünlülerden Mesaj Var Projesi' hazırladı. Ünlüler ile e-mail yolu ile yazışan ve onlardan öğrenciler için görüntülü ve kitap imzalayarak mesaj göndermelerini istedi. Saadet öğretmenin çağrısına kayıtsız kalmayan haber spikerleri, bazı ünlü sinema sanatçıları ile kitap yazarları, öğrenciler için görüntülü mesaj ve imzalı kitaplarını gönderdi. Türkçe Öğretmeni Saadet Akmen’e ünlüler tarafından gönderilen görüntülü mesajlar öğrencilere izlettirildi. Öğrenciler hayranı oldukları ünlülerin kendilerine mesaj verdiklerini görünce çok heyecanlandı. Ünlüler gönderdikleri mesajlarda, öğrencilere kitap okumanın faydalarını anlatarak, kitap okumalarını istedi. Yaklaşık bir aydır yürütülen proje kapsamında, öğrenciler de kitap okuma alışkanlığı kazandı.

Projenin genel amacı hakkında bilgi veren Türkçe öğretmeni Saadet Akmen, “Amacım öğrencilerime kitap okuma alışkanlığını kazandırmak. Bu amaca yönelik daha önce de projeler yaptık, ama istediğimiz etkiyi bırakmadı. Televizyonda izledikleri ünlü isimlerin öğrencilerim üzerinde çok etkili olduğunu gördüm. Ve kitap okuma alışkanlığını kazanmalarında da aynı etkinin olacağını düşündüm, ortaya bu proje çıktı. Proje kapsamında ünlü isimler ile iletişime geçtik. Onlar da sağ olsunlar bizleri kırmadılar ve destek verdiler projemize. Projenin klibini öğrencilere izlettirdikten sonra ve imzalı kitapları öğrencilerimiz gördükten sonra çok güzel tepkiler aldım. Kütüphanenin önünde kuyruklar oluştu. Ne zaman okumaya başlayacağız imzalı kitapları diye. Proje umarım bundan sonra daha geniş alanlara yayılabilir. Bakanlık projesi haline gelebilir. Ünlülerimizin verdiği mesajlar bir kamu spotu haline getirilerek ulusal kanallarda yayınlanabilir.” açıklamasında bulundu.

Okulun 8 ve 5. sınıf öğrencilerinden Seda Nur Besler(14), Nergiz Bahadır(14), Yunus Emre Aydemir(11) ünlerin mesajı üzerine çok heyecanlandıklarını ve her gün akşam artık kitap okuduklarını belirtti.

Öğrencilerden Kübra Aytül Özdemir(14), “Çayırlı küçük bir yer. Bu yüzden de çoğu Çayırlılının kaderi hep aynı oluyor. Okuyamıyorlar, hemen evleniyorlar. Ama biz okumak istiyoruz. Bunun için de bizim için kitap okuma alışkanlığı çok önemli. Ünlüler ve Saadet öğretmen bizim için bu projeyi çıkararak kaderimizi değiştirdiler sayılır. Ama şunu bilmeleri gerekir ki biz de onların emeklerini suistimal etmeyeceğiz. Bizim için kitap imzalayan ünlülerin hepsini çok seviyorum. Hepsine çok teşekkür ediyorum.” dedi.

Herkesin okuma alışkanlığı kazanması gerektiğinin altını çizen Milli Eğitim Müdürü Necmi Özen, “Hayatımıza yön vermemiz için yapmamız gereken en önemli davranış okumak. Sürekli okumak hem de hayat boyu okumak. Bunun için evde velilerimizin akşam çocuklarla ile birlikte okuması lazım. Öğretmenlerin öğrenciler ile birlikte okullarda okuması lazım. Öğrencilerin sürekli boş buldukları zamanlarda okuması lazım. Bu şekilde ortaya konulan çabalar çok önemli çabalar.” şeklinde açıklamada bulundu .