Sendikalar: '1 Mayıs'ta Taksimdeyiz'

Devrimci İşçi Sendikası (DİSK) Başkanı Kani Beko, "İşçiler kararını vermişler.

Sendikalar: '1 Mayıs'ta Taksimdeyiz'
İşçiler diyor ki 'biz 1 Mayıs'ı Taksim'de kutlayacağız'. İşçilerin almış olduğu karar saygı duymak gerekir" dedi.

Sendika temsilcileri Vali Hüseyin Avni Mutlu'nun 1 Mayıs'ın açıklamaları ardından Taksim'de basın açıklaması düzenledi.

Basın açıklamasında konuşan DİSK Başkanı Kani Beko, 1 Mayıs'ı Taksim'de kutlamak istediklerini belirterek, "1 Mayıs gününü bu alanda sizlerle beraber kutlamak istiyoruz. Bu alan bizim için önemi. Sıradan bir alan olmadığını sayın Vali beye ilettik. Normal bir miting olsa tabii ki Kadıköy'de Kazlıçeşme'de yapabilirdi. Ancak 36 arkadaşımız buralarda katledildi. Katledilen arkadaşların anısına 1 Mayıs gününü burada kutlamak istiyoruz" dedi.

1 Mayıs'ta Türkiye ve Dünya'ya kötü bir fotoğraf vermek istemediklerini söyleyen Beko, "Barış rüzgarlarının esmiş olduğu bu koşullarında Türkiye'de barış konuşulurken, barışı tesis etmek için birçok insan kollarını sıvamışken, kesinlikle bu alanda çatışma istemiyoruz. Sayın Vali'ye buradan bir de açıklamalarını sırtını 30 bin metrekare alana dönerek yapmasını öneriyorum. Önümüzdeki 1 mayıs gününde biz başta Vali olmak üzere başbakan ve diğer tüm kurum ve kuruluşlarla diplomatik girişimlerimizi son dakikaya kadar sürdüreceğiz. Barış içinde kardeşlik içinde 1 Mayıs'ı kutlamak istiyoruz. İşçileri polisle karşı karışa getirmek istemiyoruz. Sayın Vali ve Sayın Başbakan'dan alınmış olan bu kararın kesinlikle gözden geçirilmesini, hakkı olan işçi arkadaşlarımızın Taksim'de 1 Mayıs kutlamalarına izin verilmesini istiyoruz" diye konuştu.

Taksim'deki kutlamaların bu şartlar altında da gerçekleştirilebileceğini savunan Beko, "Burada konfederasyonlarımız insiyatif alırsa, polis müdahale etmez ise hiç kimsenin burnu bile kanamadan kutlamalrın yapılacağına inanıyorum. Polis müdahale etmez ise marjinal olaylar da yaşanmaz. Burada da farklı olaylar da kesinlikle yaşanmaz. Diyarbakır'da nevruzda 1 milyon insanımız bir araya geldi. Polis müdahale etmeyince kimsenin burnu kanamadan eve döndüler. Bu fotoğrafı iyi okumak lazım. İşçiler kararını vermişler. İşçiler diyor ki biz 1 Mayıs'ı Taksim'de kutlayacağız. İşçilerin almış olduğu karar saygı duymak gerekir" ifadelerini kullandı.

KESK Genel Sekreteri İsmail Hakkı ise yanlarında getirdikleri Taksim fotoğrafını göstererek, "Şurada gördüğünüz fotoğraf Taksim Meydanı'nın şu anki hali. Sabah vali bey burada yaptığı açıklamada taksim meydanını yarısının inşaat alanı ile kapalı olduğunu söylüyor. Evet bir inşaat var ama taksimin yarısı değil şu kırmızılarla işaretlenmiş alan inşaat alanı. Buruya gelen bütün emekçilerin güvenliğini en az devlet kadar düşünen konfederasyonlar ve örgütleriz. Biz inşaatı dikkate alarak ek önlemler alacağız. İki koldan Şişli'den gelecek arkadaşlarımız Mete Caddesin'nden Taksim'e girebilir. Beşiktaş'ta toplananların ise Gümşsuyu'ndan Taksim'e girebileceğini söyledik. Buraya gelen emekçilerin dağılımı için de İstiklal Caddesi, Sıraselviler Caddesi ve Kazanı Yokuşu'nun açık tutulması gerektiğini söyledik. Yani buradan gelişi ve buradan çıkışın güvenli şekilde sağlanacağını ifade ettik. Bbütün bu önlemlerin önerilmesine rağmen İstanbul Valiliği 1 Mayıs kutlamasını yasakladı" ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA