El Kaide Davasında Gerginlik

El-Kaide terör örgütünün üst düzey yöneticisi olduğu iddia edilen Louai Sakka, dava sırasında mahkeme başkanına“Sen kimsin” deyince jandarmalar tarafından zorla salondan çıkarıldı.

İstanbul’da 15-20 Kasım 2003’te meydana gelen patlamalara ilişkin dava, Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin bozma kararının ardından İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Duruşmada tutuklu sanıklar Louai Sakka ile Seyit Erkul hazır bulundu. Savunmasını yapan Seyit Erkul, “Benim bu dosyadan alındığımda El- Kaide ile bağlantım yoktu. Ancak uğradığım bu haksızlıklardan sonra artık El-Kaide’liyim. Bize ceza veren heyetin ve Yargıtay’ın, Allah’ın laneti üzerine olsun” dedi

Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Ömer Diken, Erkul’un sözlerine sert tepki gösterdi. Diken, “Konya’daki silahlardan bahset. Allah’a havale etme. Sen kendi vicdanında, mahkemenin sabit bulduğu eylemleri tart. Herkesin vicdanı var” diye konuştu.

Erkul’un “Meslektaşlarınızı koruyorsunuz” sözlerine üzerine Başkan Diken, “İnananlar için ayrı bir konu. O uhrevi bir konu” dedi.

Duruşmada daha sonra Louai Sakka savunmasını yaptı. Savunması sırasında Suriye’deki olaylara değinen Sakka, “Suriye’de katil Esad’a karşı mücadele eden mücahitleri selamlıyorum” dedi

Mahkeme Başkanı Diken, Sakka’ya suçlamalar hakkında savunma yapması gerektiğini belirterek, “Bizim Esad ile işimiz yok. Savunmanızı keserim. Patlayıcı madde bulundurdunuz mu?”diye sordu. Bunun üzerine ayağa kalkan Sakka’nın avukatı, “Müvekkilime bağıramazsınız” dedi.

Üye hakimin “Böyle savunma olmaz” sözleri üzerine de avukat, “Siz niye karışıyorsunuz?” yanıtını verdi. Avukata tepki gösteren Diken, “Ne demek karışmayın. Onlar burada süs değil. Ben neysem, onlarda o. Size söz verdim mi? Oturun yerinize. Savunma hakkına saygılıyız ancak konu İsrail veya Suriye değil” diye bağırdı.

Tartışmanın ardından devam eden Sakka, “Beni serbest bırakın, Suriye’de savaşıyım. Tüm dünya önünde söz veriyorum savaştıktan sonra geri gelip teslim olacağım” deyince Diken, Sakka’ya yerine oturmasını söyledi.

Bunun üzerine Sakka, “Sen kimsin ben senin sözünle oturacağım” dedi.

Sakka’nın sözleri üzerine jandarma ekipleri, Diken’in talimatıyla Sakka’yı salondan dışarı çıkardı.
Kaynak: İHA