Romanlardan Başbakan’a ‘açılım’ Teşekkürü

Türkiye Roman Platformu üyeleri, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a Roman açılımı nedeniyle destek vermek ve teşekkür etmek için Taksim Meydanı'nda toplandı.

Konuyla ilgili yapılan açıklamada, "Bizlere haklarımızı verebilmek için bir süreç başlatan Sayın Başbakanımıza ve AK Parti hükümetine duyduğumuz minneti bir kez daha dile getirmek istiyoruz." denildi.
Ataköy'da CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun da katıldığı Roman Çalıştayı yapılırken, Taksim Maydanı'nda toplanan bir grup Roman vatandaş Başbakan Erdoğan'a 'teşekkür' eylemi yaptı. Erdoğan'a ve Romana açılımına destek vermek için yapılan eyleme Türkiye Roman Platformu üyeleri katıldı.

Basın açıklamasını okuyan Türkiye Roman Platformu Genel Başkanı Fahrettin Savcı, 2009’daki Roman açılımı sonrası gelinen sürecin değerlendirmesini yaparak, açılım sonrası artık ikinci sınıf vatandaş olmaktan çıktıklarını belirtti.

Savcı, “Süreçte ilk adım olarak, toplum nezdinde Romanlarla ilgili olumsuz algı ve önyargıları ortadan kaldırmak amaçlı çalışmalar yapıldı. Bu çalışmalar içinde ön plana çıkan iki uygulama var ki, bizlere gerçekten dünyaları bahşetti. Bunlardan ilki 1934 tarihli 2510 sayılı İskan Yasası’nın 4. maddesinde yapılan değişiklik. Söz konusu maddede yer alan ‘Anarşistler, casuslar, memleketten kovulanlar ve Çingeneler Türkiye’ye alınmaz ifadesi yeni kanun taslağında değiştirildi. Bizler yıllarca anarşistler ve casuslarla aynı kefeye konduk.” dedi.

Açılım sonrası Romanların hayatında bir çok şeyin değiştiğini ancak her şeyin bir anda değişmesinin mümkün olmadığını belirten Fahrettin Savcı, “Bizlere haklarımızı verebilmek için bir süreç başlatan adam gibi adam Sayın Başbakanımıza ve Ak Parti hükümetine duyduğumuz minneti bir kez daha dile getirmek istiyoruz.” ifadelerini kullandı.