Sovyet Askerleri, Mücahitlere Karşı; 5-5

Sovyetler Birliği’nin 1979-1989 yılları arasında işgal ettiği Afganistan’da ilginç bir futbol karşılaşması gerçekleştirildi.

Sovyet Askerleri, Mücahitlere Karşı; 5-5
Eski Sovyet askerleri, Afgan Mücahitlerine karşı futbol oynadı. Mezar-Şerif’teki karşılaşma 5-5 berabere sonuçlandı. Eski Sovyet askerleri 17 Nisan’da Kabil’de yapılan dostluk maçında ise Mücahitleri 1-0 yendi.

Tam 25 yıl önce Afganistan’dan çekilme kararı alan Moskova’nın, bölgede yaşadığı başarısızlıklar Sovyetler Birliği’nin dağılma sürecini hızlandırdı. Ria Novosti, karşılaşma ile ilgili izlenim haberinde “futbol diplomasisinin” savaşlardan daha etkili olduğuna dikkat çekiyor.
Moskova’dan eski Sovyet savaş gazisi ve gazetecilerden oluşan 44 kişilik bir grupla Afganistan’a gitti. Eski Sovyet askerleri ve yerel halk eski düşmanlıkları bir kenara bırakıp topa vurdu, birlikte çay yudumladı ve anıları konuştu.

Sovyet gazileri bölgede şehitlikleri ziyaret ederek karanfil bıraktı. Gezinin organizatörü Vıçıslav Nekrasov Ria Novosti’ye yaptığı açıklamada, bölgenin savunmasında etkili isim Ahmet Şah Mesut’u değerlendirdi. 2001’de bombalı saldırı sonucu yaşamını yitiren Mesut için Sovyet gazisi, “O gerçek bir tehditti. Ancak tutsaklara çok iyi davranıyordu. Ateşkese tam uymuştu. Biz kendisine saygı duyuyoruz.” dedi.

Ölümünün üzerinden 11 yıl geçmesine rağmen Mesut’un fotoğrafları Kuzey Afganistan’ı süslemeye devam ediyor.
1980’li yıllarda birbirini avlamak için 2 yıl gece gündüz savaşan eski Sovyet komutanlarından Valeri Voşçevoz’la, emekli mücahit komutanlardan Sufi Payanda’nın birlikte çay içip anılarını konuştu.

Afganistan gümrüklerinde, devlet dairesinde, çarşı pazarda Rusça konuşan yerel halka sıklıkla rastlamak mümkün.
Resmi verilere göre 1980’lerde gerçekleşen işgale 600 bin Sovyet askeri katıldı.

Bunların 15 bini yaşamını yitirdi. 263 Sovyet askeri ise hala kayıp. Moskova, bölgeden Amerikan askerleri ve NATO gücünün çekilmesinin ardından oluşacak boşluktan endişeli.