Ergün Çapan: İslam, İcma Kardeşliğine Muhtaç

İslam alimleri İstanbul’da düzenlenen ‘Ortak yol haritası icma ve kolektif şuur’ konulu sempozyumda ortak yol haritasını konuşuyor.

Ergün Çapan: İslam, İcma Kardeşliğine Muhtaç
Sempozyumun organizatörlerinden Yeni Ümit Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Ergün Çapan dünyanın icma kültürü ve kardeşliğine ihtiyaç duyduğu dile getirdi.

Yeni Ümit ve Hira dergilerinin ortaklaşa düzenlediği "Ortak yol haritası icma ve kolektif şuur" konulu uluslararası sempozyum İstanbul Kongre Merkezi’nde devam ediyor. 80’a yakın ülkeden çok sayıda din adamları ve akademisyenin iştirak ettiği sempozyumda konuşmacılar İslam aleminde takip edilebilecek yeni yapıcı yol haritasına ilişkin görüşleri dile getiriyor.
Sempozyumun organizatörlerinde Yeni Ümit Dergisi Genel Yayı Yönetme Ergün Çapan dünyanın icma kültürü ve kardeşliğine ihtiyaç duyduğu dile getirdi. Fethullah Gülen Hocaefendi’nin tavsiyeleri doğrultusunda düzenlenen icma sempozyumunun Müslümanları sahabe hayatı ışığında yeni yapıcı atmosferlerde buluşturacağını kaydetti.

Hira Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Nevzat Savaş ise İslam dünyasının güzel fikirler barındırdığını ama kalplerdeki sertliklerden dolayı bu fikirlerin buluşmada sıkıntı çektiğini dile getirdi. Savaş, yeni ruhla bu değerlerin daha da kaynaşacağını ifade etti.

Fas’tan gelen ünlü alim Prof. Dr. Ahmed Abbâdi de ise İslam dünyasının içinde bulunduğu sorunlara dikkat çekerek bu sorunların icma ve kolektif şuur çerçevesinde Kur'an yoluyla çözülebileceğini ifade etti.

Gerçekleştirilen sempozyumun sadece görüş alış verişinde bulunma olmadığını ifade eden Abbadi, icma ruhunun daha büyük kitlelere ulaştırılması gerektiğini kaydetti.

Sudan İslami Araştırma Akademisi başkanı İshan Beşir insanların akıl güçlerini iyi değerlendirerek daha da yakınlaşmaları gerektiğini dile getirdi. Beşir, sayın Fethullah Gülen’in görüşleri öncülüğündeki bu ruhun gelecekte daha çok insanı kapsayacağını kaydetti.

Beşir, icma geçmişteki ümmet ruhunun geleceklere aynı hassasiyetle aktarılması olduğunu dile getirdi. Beşir, bunu aksinin ise İslam aleminde ayrışmalara neden olduğuna vurgu yaptı .