Rönesans Başkanı İlıcak: Barış Süreci Doğu'ya Yatırımları Tetikledi

Rönesans Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erman Ilıcak, çözüm sürecinin Doğu ve Güneydoğu Anadolu yatırımlarını artırdığını vurguladı.


Kahramanmaraş’ta gazetecilerle akşam yemeğinde biraraya gelen Erman Ilıcak, bölgede alışveriş merkezi (AVM) inşaatlarının devam edeceğini de duyurdu.

Kahramanmaraş’ın ardından Ekim ayında Şanlıurfa’ya da bir AVM açacaklarını bildiren Ilıcak, Van’a da alışveriş merkezi yatırımı yapacaklarını açıkladı.

Ilıcak, "5 sene içinde doğuda bütün sanayi bölgelerinde yer bulmak zor olacak. Bunun öngörüsünde bulunduğumuz için doğuda mümkün olduğunca yatırımlarımızı artırıyoruz. Yakın bir zamanda doğu hak ettiği değeri görecektir." diye konuştu.

AVM yatırımı için yeni arsa arayışında olduklarını aktaran Ilıcak, şunları kaydetti:
"Nüfusu 250 binin üzerinde olarak her yere AVM açabiliriz. Öncelikli hedeflerimiz arasında Van, Antalya, Bursa, Konya ve Diyarbakır gibi iller yer alıyor. Özellikle Van’da bir buçuk yıldır arsa bakıyoruz. Barış süreci de doğudaki yatırımlarımızı hızlandırdı. Orada daha önce korku hakimdi. Bu süreçle birlikte Doğu ve Güneydoğu gerçek değerine ulaşacak. Milyarlarca dolarlık yatırımlar yapılacaktır."
Doğuya yapılacak yatırımlar için kredi bulmakta zorlanmadıklarını, bütün bankaların kolaylıkla kredi verdiğini belirten Ilıcak, "Bütün Anadolu’da ciddi bir potansiyel var ama maalesef ikinciyi kaldırmıyor. O yüzden önemli olan bütün bu şehirlerde birinciyi yapmak." dedi.

Bugüne kadar Malatya’da, Gaziantep’te ve Samsun’da ilk AVM projelerini hayata geçirdiklerini dile getiren Ilıcak, "Bu anlamda ilk olmayı çok önemsiyoruz. Kahramanmaraş’tan sonra Urfa’nın da ilk AVM’sini yine bu yıl içinde yapacağız. Ekim sonu gibi bir açılışımız daha olacak." dedi.

2012 sonu itibariyle Türkiye’de 11, Rusya’da 3 AVM olmak üzere toplam 14 AVM yatırımlarının olduğuna işaret eden lıcak, "Farklı AVM konseptleri geliştiriyoruz. Şehre göre hepsinin ayrı bir formatı var." yorumunu yaptı. Türkiye’deki perakendecilerin çok hızlı bir şekilde büyüdüklerini söyleyen Rönesans Gayri Menkul Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı, şu ifadeleri kullandı:
"Onların da büyümek için nitelikli AVM projelerine ihtiyaçları var. Onlarla çalışarak belirliyoruz her şeyi. Mimari konseptine kadar perakendecilerle birlikteyiz. Kahramanmaraş’a 5 yıl önce yatırım yaptığımızda risk aldık. Tabiki İstanbul’a yatırım yapmak daha karlı ama sosyal anlamda burası daha önemli bizim için. Sosyal dokuyu zenginleştiriyoruz. Şehri daha yaşanabilir hale getiriyoruz. Bunun etkilerini zaten Malatya’da da görmüştük. Burada da aynısı olacak. Öngörülü davranıp risk aldık. Şimdi barış süreciyle de birlikte riski pozitife çeviren bir süreç başladı.

"
"MARAŞA İLK KEZ MEDİA MARKT GİRDİ"
Piazza ile birlikte bölgeye ilk kez gelen 65 marka olduğunu ifade eden Ilıcak, "Media Markt doğuya ilk defa bizimle girdi. Bundan sonra Urfa’ya da girecek. Park Bravo, Nine West gibi firmalarda ilk kez gelecek buraya." dedi.

Yurtdışında AVM yatırımlarına yalnızca Rusya’da devam edeceklerini anlatan Ilıcak, başka ülkelere gitmeyeceklerini belirtti.

Rusya’da 2 kuleden oluşacak büyük bir ofis binası yapacaklarını da aktaran Ilıcak, projenin mayıs ayında netleşeceğini belirterek, projeyi yerel bir ortakla inşa edeceklerini anlattı.
İstanbul’da Anadolu yakasında toplam tutarı 2,5 milyar dolar olan 11 projenin olduğunu söyleyen Erman Ilıcak, "İstanbul’da özellikle Anadolu yakasına inanıyoruz. Anadolu yakasında her 5 kilometrede bir E5 üzerinde bir projemiz var. Hepsinin arsaları alındı. Kartal’dan başlıyor. Kimileri yapım aşamasında. Önümüzdeki 4 yıl içinde bitirmeyi planlıyoruz. 6’sı AVM, kalanı ise ofis projesi." diye konuştu.

Kuzey Irak’ta da şantiyelerinin bulunduğunu dile getiren Ilıcak, buradaki yatırımların yalnızca enerji alanında olduğunu anlattı. Hakkari’de de enerji yatırımları olacağını belirten Ilıcak, 2014’te 1,5 milyar dolarlık bir projeye başlayacaklarını ve 750 megawattlık bir hidroelektrik santrali kuracaklarını açıkladı.