Anzak Şafak Ayini'ne İlgi Her Geçen Yıl Azalıyor

Çanakkale Kara Savaşları'nın 25 Nisan'daki anma programında bulunan Anzakların Şafak Ayini'ne ilgi, her geçen yıl azalıyor.

Anzak Şafak Ayini'ne İlgi Her Geçen Yıl Azalıyor
Daha önce 10 bine yaklaşan turistlerin sayısı, geçen yıl 7 binken bu yıl 5 binde kaldı. Bölgeye gelen ziyaretçilerin Çanakkale ekonomisine katkı sağlamaması da dikkat çekiyor.

Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı alanı, Türkiye kadar Avustralya ve Yeni Zelandalılar (Anzak) için de büyük önem taşıyor. Anzaklar, İngiliz orduları saflarında yaklaşık 48 ülkede çarpıştılar. Bu savaşların tamamında paralı asker gibi savaştıklarını ancak Çanakkale Savaşları'nın kendilerine millet olma kimliği kazandırdığını ifade ediyorlar. Bu yüzden buradaki yenilgilerini adeta bir bayram havası içinde, her yıl törenlerle anıyorlar. Burada hayatını kaybeden dedelerini anmak için binlerce Anzak, her 25 Nisan'da geceyi Arıburnu önündeki Anzak Koyu'nda geçiriyor. Saat 05.00'te, dedelerini Şafak Ayini'nde yâd ediyorlar. Her iki devletin de büyük önem verdiği bu ayine binlerce kişiyi getiriyorlar. 2000 yılında sayıları 10 bine yaklaşan Anzak turistlerin sayısı, her geçen yıl azalıyor. Bu yıl, bölgede kurulan tribünlerin bir bölümü boş kaldı.

100. YILA HAZIRLANIYORLAR

Yetkililer, her yıl sayının ciddi oranda azalmasını, yaklaşan 100. yıla bağlıyor. 2015'te 100. yılını dolduracak olan Anzak Günü'ne 70 bin civarında Avustralya ve Yeni Zelandalının gelmek istediği öğrenildi. Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, sadece 24-25 Nisan için bu kadar sayıyı kabul etmelerinin mümkün olmadığını söyledi.

Şafak Ayini için 10 bin civarında kişiyi kabul edeceklerini belirtti.

ANZAKLARIN ÇANAKKALE EKONOMİSİNE KATKISI YOK
Esnaflar ise her yıl gelen binlerce Anzakın şehirdeki ekonomiye katkı sağlamamasından yakınıyor. Turizmciler ve esnaflar, hiç şehir merkezine uğramadıklarını ifade ederek, bunu tur şirketlerine bağlıyor. Tur şirketleri, akşam Anzakları alıp Gelibolu Yarımadası’ndaki tören alanına götürüyor. Burada sabah düzenlenen ayine katıldıktan sonra hiçbir yere uğramadan tekrar götürüyorlar. Konaklama olmadığı için de gelenlerin şehrin ekonomisine katkısı yok. Her yıl düzenlenen törenlere gelen bu kadar kişinin Çanakkale ekonomisine katkı sağlaması için proje geliştirmek gerektiği ifade ediliyor .