Akşehir Belediye Başkanı Oğul 'dan o iddialara sert tepki

Konya'nın Akşehir ilçesi Belediye Başkanı Abdülkadir Oğul, Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Erol Altınsapan'ın, Nasreddin Hoca'nın mezarının Eskişehir'in Sivrihisar ilçesinde olduğu yönündeki iddialarına tepki gösterdi.

Oğul, Nasreddin Hoca ve Turizm Derneği Başkanı Ahmet Güvendik ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle Nasreddin Hoca Türbesi önünde yaptığı basın açıklamasında, bugüne kadar Nasreddin Hoca'nın Kastamonulu, Kayserili olduğu yönünde iddialar ortaya atıldığını söyledi.

Eskişehir'den de Nasreddin Hoca ile ilgili yıllardır farklı iddiaların gündeme getirildiğini ifade eden Oğul, şunları kaydetti:

"Sivrihisar'da bir mezar taşı bulunmuş ve bu mezar taşı arkeologlarca incelenmeden, bilim adamlarınca tam okunmadan, araştırılmadan bir iddia ortaya atılmıştır. 'Nasreddin Hoca'nın mezarı bulundu', 'Nasreddin Hoca'ya ve kızı Fatma Hatun'a anıt mezar yaptıracağız' şeklinde demeçler vermek ne kadar doğrudur- Nasreddin Hoca, evrensel bir şahsiyettir ve tüm dünyayı saran bir şöhrete kavuşmuştur. Hocamızın paylaşılamamış olmasını doğal karşılayabiliriz, ancak bunun boyutu sadece fikri açıdan olabilir. Nasreddin Hoca, dünyaya yaydığı felsefesini, ilim gördüğü bu topraklardan yaymıştır. Zira yüzyıllar geçmiş olsa da Akşehirli olan Nasreddin Hoca'nın izlerini burada hala taşımaktayız."

Oğul, 2005 ve 2008 yıllarında Akşehir'de Nasreddin Hoca ile ilgili sempozyumlar düzenlendiğini vurgulayarak, sempozyumlarda sunulan bildirilerde Nasreddin Hoca'nın Akşehirli olduğunun, yaşadığı devir ve fıkralarının anlamlarının bilimsel anlatımlarla sunulduğunu aktardı.

-"Mezar taşındaki isim; 'Şemseddin Oğlu Nureddin' olabilir"-

Konuyla ilgili kendilerinin de bazı isimlerden görüş aldıklarını belirten Oğul, şöyle devam etti:

"Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Doğu Dilleri ve Edebiyatları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Selami Bakırcı, mezar taşının kırık olan ve okunmayan bölümlerinde farklı harflerin bulunabileceğini, bu durumda mezar taşındaki ismin 'Şemseddin oğlu Nureddin' ya da 'Bedreddin' de olabileceğini bize bildirdi. Görüşlerini aldığımız diğer bir şahsiyet; hat, ebru ve kaligrafi sanatçısı Ömer Faruk Dere de Selami Bakırcı hocamızın görüşlerine aynen katıldığını belirtmiştir. Ömer Dere hocamız ayrıca, mezar taşındaki kişinin babasının Şemseddin olduğunun yazılı olduğunu, Nasreddin Hoca'nın babasının adının kaynaklarda Abdullah olarak geçtiğini bildirdi."

Nasreddin Hoca ve Turizm Derneği Başkanı Ahmet Güvendik de Nasreddin Hoca'nın Akşehir Gölü kıyısında bugünkü Maarif ile Karabulut köyleri arasındaki Sivricehisar'da doğduğunu ve Akşehir'de vefat ettiğini söyledi.

Yıldırım Beyazıd'ın komutanlarından Mehmed'in 1393 yılında Nasreddin Hoca'nın Türbesi'ni tamir ettirip bir kitabe koydurduğunu ifade eden Güvendik, bu kitabenin Nasreddin Hoca'nın tek ve gerçek türbesinin Akşehir'de bulunduğunu gösterdiğini anlattı.

Güvendik, önümüzdeki günlerde "Nasreddin Hoca Türbesi" adlı bir kitap yayımlayacaklarını, bu kitapta türbenin tarihçesinin belgeleriyle ortaya konulacağını dile getirdi.

Konuşmaların ardından Oğul ve Güvendik, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle Nasreddin Hoca Türbesi'nde dua etti.

AÜ Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Erol Altınsapan, Eskişehir'in Sivrihisar ilçesinde, yıllar önce belediyenin yapacağı inşaat nedeniyle taşınan eski mezarlıktan çıkarılan ve senelerce Ulu Cami'nin kütüphanesinde muhafaza edilen taş sandukanın, Nasreddin Hoca'nın mezarına ait olduğunun tespit edildiğini belirtmişti.

Muhabir: Bayram Uygun / Rıfat Yerlikaya / Ahmet Kayır

Yayıncı: İrfan Cemiloğlu
Kaynak: AA