Katarlı Köyünde Yapılan Kazılarda Bazı Kemik Parçalarına Ulaşıldı

Mardin’in Kızıltepe İlçesi'ne bağlı Katarlı Köyü'nde kayıp 52 kişinin yakınlarının isteği üzerine dün başlatılan kazı çalışmaları bugün sona erdi.

Katarlı Köyünde Yapılan Kazılarda Bazı Kemik Parçalarına Ulaşıldı
Katarlı köyünde aynı bölgede yapılan ikinci kazıda bazı kemik parçalarına ulaşıldı. Yapılan kazılarda ortaya çıkan kemik parçaları incelenmek üzere İstanbul Adli Tıp Kurumu'na gönderilecek.
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı talimatıyla Kızıltepe ilçesinde 1990'lı yıllarda faili meçhul cinayetlere kurban giden ve ortadan kaybolan 52 kişinin aranması amacıyla dün Katarlı Köyü'nde kayıp yakınlarının da hazır bulunduğu kazı çalışması yapıldı. Katarlı köyünde başlatılan kazı çalışmalarında 1995 yılında kaybolan Kemal Birlik ve Zeki Alabalık'ın cesedi arandı. Kazı sırasında Cumhuriyet savcısı olay yerinde hazır bulundu.
Kızıltepe ilçesine 13 kilometre uzaklıkta bulunan Katarlı Köyü'nde bulunan kuyuya atıldıkları iddiası üzerine kayıp yakınları ve İHD bürosu tarafından kazı talebi üzerine harekete geçen Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatı üzerine 2008 yılında kazı yapılan Katarlı Köyü'nde, dün başlanan ikinci kazı çalışması bugün öğlen saatlerinde sona erdi. Sabah saatlerinde yapılan kazılarda bazı kemik parçaları bulundu. 2008 yılında aynı yerde yapılan kazılarda da iki insana ait kemik parçaları bulunmuştu.
2008’de Kızıltepe Savcılığı'nın talimatıyla yapılan kazıda köydeki su kuyusunda iki sivilin cesedine ulaşılmıştı. Ancak yapılan DNA incelemesinde bu kişilerin kimlikleri belirlenememişti. Aynı bölgede yeniden kazı yapılması için savcılığa yapılan başvuru üzerine dün tekrar kazı çalışması başladı.

29 Mart 1995’te Kızıltepe Cezaevi'nden tahliye edilen Kemal Birlik ve Zeki Alabalık ile onları karşılamaya giden Zübeyir Birlik ve Abdulbaki Birlik’ten bir daha haber alınamamıştı.
"BABASIZ BÜYÜMENİN ACISINI ÇEKİYORUM"
Bu arada birçok faili meçhul cinayet ve binlerce insanın kayıp olması nedeniyle geriye yüzlerce yetim çocuk kaldı. Tıpkı 1995 yılında kayıp olan Zeki Alabalık’ın 18 yaşındaki kızı Esra Alabalık gibi. 1995 yılında doğan ve aynı yılbabasını kaybeden Esra Alabalık 18 yıldır hiç göremediği babasını arıyor. Sadece fotoğrafta babasını tanıyan Alabalık, Katarlı köyünde yapılan kazılarda iki gün boyunca kazı alanından hiç ayrılmadı. Babası kaybolduğu tarihte doğduğunu belirten Esra Alabalık, "Babasız büyümenin acısını çekiyorum. Belki bir umut diye babamın izine rastlarım diye iki gündür kazı alanında dolaşıp duruyorum. Kazı çalışmaları bizim için bir umuttur." dedi
MARDİN’DE 52 KİŞİ KAYIP

İki gündür olay yerinde kazı çalışmalarını yerinde takip ettiklerini belirten İHD Mardin Şube Başkanı Avukat Erdal Kuzu, köyde yapılan kazılarda bazı kemik parçalarına ulaşıldığını bunların incelenmesi için İstanbul Adli Tıp Kurumu'na gönderileceğini söyledi.

Mardin'de 1990'lı yıllara ait kayıp 52 kişinin izini bulmak için 2008 yılında başlatılan kazı sonucunda 2 kişiye ait kemiklerin bulunduğunu belirterek, "Aynı soruşturma kapsamında ikinci kez Katarlı köyünde kazı çalışması yapıldı. Yapılan kazıda bazı kemik parçaları ortaya çıktı. Bulunan kemik parçalarının kime ait olduğunu tespit etmek için İstanbul Adli Tıp Kurumu'na gönderilecek. Kazı çalışması bugün öğle saatlerinden itibaren sona erdi. Gelecek raporun sonucuna göre değerlendirme yapacaktır.”dedi
Bulunan kemikler birden fazla insana da ait olabileceğini ifade eden Kuzu” Kazılarda değişik kemikler bulundu. Kayıp şahısların aileleri talepleri doğrultusunda ve savcılık kararıyla gerekli yerlerde kazı çalışmaları devam edecek. Bölgede işlenen faili meçhul cinayetlerin aydınlatılması için araştırmalarımız devam ediyor." diye konuştu.