İtalya'da Onur Konuğu Türkiye Olan 61. Trento Film Festivali Yarın Başlıyor

İtalya'da, Türkiye'nin onur konuğu olduğu 61. Trento Film Festivali yarın başlıyor.

İtalya'nın kuzeyindeki Dolomiti dağlarının eteğinde bulunan Trento kentinde düzenlenen ve en çok rağbet gören dağ film festivalleri arasında yer alan 61. Trento Film Festivali'nde, Türkiye onur konuğu olarak bulunacak.

Organizasyon komitesi, 25 Nisan-5 Mayıs arasında düzenlenecek festivalde, Avrupa ve Asya'yı bir araya getiren bir konumda olduğu için "Gidilecek yer Türkiye" başlığıyla Türkiye'yi bu yılın onur konuğu olarak belirledi.

Bu kapsamda, festivalde gösterimi yapılacak 120 filmden 12'sini Türk filmleri oluşturuyor.

Yönetmen Pelin Esmer'in "Gözetleme Kulesi", Yönetmen Emin Alper'in Türk-Yunan ortak yapımı olan "Tepenin Ardı", Ömer Lütfi Akad'ın senaryosunu Yılmaz Güney ile yazıp, yönettiği 1966 yapımı "Hudutların Kanunu" öne çıkan Türk filmlerinden.

Festivalde ayrıca Yönetmen Fatih Akın'ın Trabzon'da geçen bir çevre mücadelesinin konu edildiği "Cenneteki Çöplük" belgesel türündeki filmi de "Gidilecek yer Türkiye" başlığı altında filmseverlerle buluşacak.

-Türkiye'den kültür, tarih, kokular ve dağlar...

Trento Film Festivali'nin onur konuğu Türkiye, filmlerinin yanı sıra kültür, tarih, kokular ve dağlar temalarının işleneceği sergi, söyleşi ve atölye çalışmalarıyla katılımcılara tanıtılacak. Bu kapsamda fotoğraf sanatçısı Stefano Ferracci'nin İstanbul fotoğraflarından oluşan "İstoday" sergisi ve Luca Chiste'nin Kapadokya görsellerinden oluşan sergisi de festivale katılanlar tarafından gezilebilecek.

İtalya'nın eski Ankara Büyükelçisi Carlo Marsili de 2011 yılında yayımlanan "La Turchia Bussa alla Porta, " adlı kitabına ilişkin festivalde bir konferans verecek.

Festivalin sinema bölümünün açılış etkinlikleri kapsamında geleneksel Türk müzik enstrümanlarıyla oluşturdukları eserlerinde Türk Halk Müziği'nden elektronik müziğe esintiler bulunan müzik grubu Baba Zula, Santa Chiara Oditoryumu'nda, 1920 Avusturya yapımı Ernst Marischka'nın "Enis Aldjelis " isimli filmine canlı performans yaparak bir konser verecek.

Muhabir: Barış Seçkin

Yayıncı: Hüseyin Köşger
Kaynak: AA