Dünya Sağlık Örgütü: Çin’deki Yeni Kuş Gribi Virüsü En Ölümcül Virüslerden Biri

Çin'de ortaya çıkan yeni tür kuş gribi virüsü H7N9’dan dolayı ölenlerin sayısı 22’ye yükselirken, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), bu virüsün dünyadaki en ölümcül virüslerden biri olduğunu açıkladı.

Çinli yetkililer, ülkedeki vaka sayısının 108’e çıktığını belirtirken, virüsün insandan insana geçtiğine dair bulgu olmadığını yineledi. Pekin’deki H7N9 virüsü önleme ve kontrol merkezi direktörü Liang Wannian, virüsün nasıl bulaştığının ortaya çıkarılmasından ve etkili biçimde kontrol altına alınmasından önce H7N9’un yayılmaya devam edeceğini söyledi.

DSÖ’nün gribal enfeksiyon uzmanı Doktor Keiji Fukuda ise "Bu kesinlikle bugüne kadar gördüğümüz en ölümcül virüslerden biri." diye konuştu.

Uzmanların virüs üzerinde çalıştığını ifade eden Fukuda, "İnsanlar için öldürücü olma açısından H5N1 kuş gribi virüsünün en ünlü virüs örneklerinden biri olduğunu düşünüyorum. Ama bu yeni türü ise kesinlikle şimdiye kadar gördüğüm en ölümcül grip virüsüdür." diye konuştu.

Virüsün kanatlı hayvanlardan insanlara daha kolay bulaştığını belirten Fukuda, H7N9’un Asya'da 2003'te ortaya çıkan ve 360 kişinin ölümüne yol açan H5N1kuş gribi virüsüne göre daha kolay bulaştığını ifade etti.

Uzmanlar, H7N9’un insanlara kolayca bulaşmasından endişe duyarken, bu virüsün kanatlı hayvanlara bulaştığında kolayca tespit edilebilecek bir belirti göstermemesinin, virüsün yayılma kapasitesini izlemeyi zorlaştırdığına işaret etti. H7N9 virüsünün insandan insana bulaştığına dair çok az bulgu olduğuna dikkati çeken sağlık uzmanları da bunun küresel bir salgına dönüşüp dönüşmeyeceğini incelediklerini ifade etti.

Aşısı bulunmayan virüsün ilk 36 saat içinde tespit edilmesi halinde hastaların iyileşmesinin daha kolay olduğu ifade ediliyor. Yeni tür kuş gribi, ateş ve öksürükle kendini gösteriyor ve sonrasında zatürreeye dönüşerek ölüme neden oluyor .