Chp’li Vekillerin Görüştüğü Ergenekon Davası Gizli Tanıkları Yeniden Dinlenecek

Erzurum’da görülen Erzincan Ergenekon davasında gizli tanıklarla görüşerek ifadelerini değiştirmeleri için rüşvet teklifinde bulunan eski CHP milletvekilleri Erol Tınastepe ve Ahmet Ersin’in yargılanmasına devam edildi.

Mahkeme, her iki dosyayla ilgili verdiği ara kararda Tınastepe ve Ersin’in görüştüğü gizlik tanıklar Munzur, Fırat, Ergan’ın yeniden dinlenmesine hükmetti. Ayrıca Ahmet Ersin'le gizli tanık Munzur’un Eriza Otel’de görüşmesini sağlayan Erdal Erdoğan’ın da mahkemede tanık olarak dinlenmesine karar verildi.

Erzurum 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada tutuksuz sanık Tınastepe duruşmada hazır bulundu. Ersin ise duruşmaya katılmadı. Tutuksuz yargılanan her iki sanığın duruşmaları ardı ardına yapıldı. Mahkeme, her iki dosyanın eski Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner ve eski 3. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Saldıray Berk'in de yargılandığı Yargıtay 11. Dairesi'ndeki dosyayla birleştirilmesi talebinden vazgeçti. Aynı mahkemede görülen iki dosyanın birleştirilme talebi ise sanık ve avukatlar tarafından kabul edilmedi.
Avukatların talepleri alındıktan sonra dosyalarla ilgili ara karar verildi.

Mahkeme heyeti Erzincan Ergenekon davası devam ederken CHP’li milletvekillerinin görüştüğü gizli tanıklar Munzur, Fırat, Ergan ile pastane sahibi Erdal Erdoğan’ın tanık olarak dinlenmesine karar verdi.
İKİ ESKİ CHP MİLLETVEKİLİ GÖRÜŞMELERİ KABUL ETMİŞTİ
Tınastepe ilk duruşmadaki ifadesinde Ankara’da bir restoranda gerçekleşen görüşme sırasında 3 gizli tanığın bulunduğunu aktarıp, kendisine; “Bizim ifadelerimiz baskı altında alındı. Biz değiştirmek istiyoruz, ama kimseye ulaşamıyoruz. İfademizi yeniden almıyorlar.” ifadelerinin aktarıldığını söylemişti. Tınastepe, bunun üzerine gizli tanıklara; “Yakında duruşmalar başlayacak. Siz de çıkıp mahkeme huzurunda doğruları söylersiniz.” şeklinde cevap verdiğini açıklamıştı.
Ergenekon'un Erzincan ayağına yönelik soruşturma kapsamında hazırlanan iddianamenin gizli tanıklarından Munzur ile Eriza Otel'de görüştüğü kamera kayıtlarıyla belgelenen, ancak o dönemde milletvekili olduğu için hakkında dava açılmayan Ahmet Ersin, böyle bir görüşmenin gerçekleştiğini ilk duruşmada kabul etmişti.
AKP VE GÜLEN'İ BİTİRME PLANI
Kamuoyunda 'AKP ve Gülen'i Bitirme Planı' adıyla bilinen Deniz Kurmay Albay Dursun Çiçek'in imzasıyla hazırlanan 'İrtica ile Mücadele Eylem Planı'nın Erzincan’da uygulamaya konulduğu Erzurum Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Osman Şanal tarafından ortaya çıkarılmıştı. Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen dava, fotokopi belge üzerinden Yargıtay 11. Dairesi'nde görülen davayla birleştirilmiş, Yargıtay sanıkların hepsini tahliye etmişti. Dava devam ederken Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) tarafından soruşturmayı yürüten Savcı Şanal’ın özel yetkileri de alındı.
GİZLİ TANIK MUNZUR: ER ERZİNCAN’A GELDİ
Erzincan Ergenekon davasında gizli tanık olan Munzur’un iddianameye yansıyan ifadelerinde çarpıcı bilgiler yer alıyor: Gizli Tanık Munzur, Albay Dursun Çiçek'in 'İrtica ile Mücadele Eylem Planı'nı hayata geçirmek için Erzincan’a gelmesine, İliç Savcısı Bayram Bozkurt da kurulan komploya yakından şahitlik etti.

Munzur’un, “2009'un Nisan ya da Mayıs ayları idi. Şenol (Bozkurt) komutan yanıma gelerek 'Ankara'dan misafirlerimiz gelecek, birlikte gidip misafirleri karşılayalım. Böylece gelen kişilerle sen de tanış, iyi olur.' deyince birlikte Erzincan Havalimanı'na gittik. Erzincan Havalimanı'nın girişinde bulunan Pizvan köyünün kavşağına gidip bekledik. Gelen misafirleri bir jandarma aracı ile getirip indirdiler. Misafirleri kendi aracımıza aldık. Benim işyerime gittik. Birlikte yemek yedik. Gelen misafirlere içeride özel bir masa hazırlatmıştım. Misafirler sivildi, ancak asker oldukları her hallerinden belli oluyordu. 3 kişiydiler. İçlerinden bir tanesi çok üst rütbeli birisiydi. Uzun boylu, esmer, kahverengi gözlü, siyah kısa saçlıydı. Herkes bu kişiye komutanım diyor ve yanında oldukça saygılı hareket ediyorlardı. Bu kişi sadece Şenol komutan ile kulak kulağa gizlice konuşuyordu. Yine bir gün Ankara'dan 7 -8 kişilik misafir grubu gelmişti. Bu misafirler Erzincan'daki Mazlum Konak Oteli’nde misafir oldular. Şenol komutan resepsiyondaki görevliye 'Bunlar benim misafirlerim, hiçbirinin kimlik kaydını almayacaksın. ' demişti. Bundan dolayı kayıtları otelde bulunmamaktadır. Yine başka bir gün havalimanından bir kişiyi karşılamam istenmişti. Gidip aldım. Beraberce kafeme gelerek kendisiyle sohbet etmiştim. Daha sonra basında çıkan fotoğraflarda gördüm ki meğerse o şahıs Dursun Çiçek'in ta kendisiydi.” şeklinde ifadeleri iddianamede yer almıştı.
Munzur ayrıca Şenol Bozkurt tarafından Çatalçamur Barajı'na götürüldüğünü, burada bulunan mühimmatlarla ilgili bilgilendirildiğini ifade etmişti.
GİZLİ TANIK FIRAT
Gizli Tanık Fırat ise kendilerine rüşvet teklifi yapıldığını aktararak, “Biz adliyede bulunduğumuz süre içerisinde Erdal Erdoğan sürekli yanımıza gelip gidiyordu, sürekli bize 'Sizi milletvekilleri ile, Ahmet Ersin ile görüştüreceğim, onlar seni Yargıtay'daki en büyük hâkimlerle görüştürecekler, siz Ankara'ya gidin, ben gelip bizzat kendi elimle sizi Abdurrahman Yalçınkaya'nın yanına çıkaracağım, Hasan Gerçeker ile görüştüreceğim, burada biz Erzurum'da vermiş olduğumuz ifadeleri baskı altında verdik diyerek yeniden ifade verin' diyordu.” deyip, içerisinde 80 bin lira olan rüşvet çantasının Paradise Pastanesi’nde Erdal Erdoğan tarafından kendilerine getirildiğini belirtti.

Erdoğan’ın kendilerine 'Bu parayı al ifadenizi değiştirin.' dediğini anlatan gizli tanık Fırat, görüşmenin akşam saatlerinde yapıldığını ifade ederek, bu görüşmenin mobese kameralarına yansımış olabileceğini söylemişti.
Eski CHP milletvekilleri Ersin ve Tınastepe'nin haklarında hazırlanan farklı iddianamelerde; eski Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı, Denizli CHP Milletvekili İlhan Cihaner'in de aralarında bulunduğu 14 sanıklı Erzincan Ergenekon davasının gizli tanıklarla görüşerek ifadelerini değiştirmesi için para teklifinde bulunduğu ifade ediliyor. Ankara’da 3 gizli tanığı yemeğe götüren Erol Tınastepe'nin Munzur’a medyaya çıkma karşılığında 100 bin lira para teklif ettiği ileri sürülüyor. Ankara’da gerçekleşen görüşmeden sonra ise gizli tanık Munzur’u Ahmet Ersin’le görüştüren Erdal Erdoğan'ın siyah bir çanta içerisinde gizli tanıklara para getirdiği, '80 bin lirayı alın ifadenizi değiştirin' dediği de iddialar arasında. Sanıklar hapis cezası talebiyle yargılanıyor .