Nato Zirvesi'nin Gündeminde Kuzey Kore, Afganistan ve Suriye Var

NATO Dışişleri Bakanları Zirvesi, başta Suriye ve Afganistan konularını görüşmek üzere toplantı.

Nato Zirvesi'nin Gündeminde Kuzey Kore, Afganistan ve Suriye Var
NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, uluslararası toplumdan Esed rejiminin yanlış anlayamayacağı bir mesaj vermesi çağrısında bulundu.
NATO’ya üye 28 ülkenin dışişleri bakanlarının katıldığı toplantı Genel Sekreter Rasmussen’in başkanlığında yapılan Kuzey Atlantik Konseyi toplantısı ile başladı.

Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun temsil ettiği NATO toplantısı öncesinde basının sorularını cevaplandıran Genel Sekreter Rasmussen, Suriye’de yaşananlar için ‘gerçek bir trajedi’ değerlendirmesinde bulundu. Uluslar arası toplumdan Suriye halkının meşru taleplerinin gereğini yerine getirmek için Esed rejimine güçlü bir mesaj vermesi gerektiğinin altını çizen Rasmussen, ''İttifak'ın güvenliğine muhtemel sonuçları da olabilecek bölgesel yan etkiler riskini göz ardı edemeyiz." sözlerine yer verdi. Bu çerçevede Genel Sekreter, Türkiye’ye ivedilikle cevap verildiğini ve Patriot savunma sistemlerinin yerleştirildiğini hatırlattı.
Birgünlük NATO Dışişleri Bakanları toplantısı öncesinde Genel Sekreter Rasmussen, Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai ile de bir araya geldi. Pakistan Genelkurmay Başkanı Ashfaq Kayani’nin de hazır bulunduğu mini zirvede bölgedeki son gelişmelerin görüşüldüğü kaydedildi.
Bugünkü NATO Dışişleri Bakanları Zirvesi’nde ele alınacak Kuzey Kore konusunda ise Rasmussen, ‘provokatif eylemler ve tehdit edici açıklamalar’ olarak değerlendirdiği son gelişmeleri de masaya yatıracaklarını vurguladı. NATO toplantısında ayrıca Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un katılımıyla İttifak'ın Moskova'yla ilişkileri de görüşülecek.