Ergenekon Davasına 5 Üyeli Heyetle Başlandı

Ergenekon davasında önceki duruşmada sanık avukatlarının, "Duruşmalara, hükme katılacak olan üyelerden oluşan heyet ile çıkılsın.

" şeklindeki taleplerinin ardından bugün, Mahkeme Başkanı'nın da aralarında bulunduğu 5 üye hakimden oluşan bir heyetle duruşmaya başlandı.
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Ergenekon davasının 286'ncı duruşmasında, eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, CHP milletvekilleri Mehmet Haberal ve Mustafa Balbay ile Hurşit Tolon, Veli Küçük, Doğu Perinçek ve Danıştay saldırısı faili Alparslan Arslan'ın de aralarında bulunduğu 45 tutuklu sanık ve 5 tutuksuz sanık hazır bulundu.
YAŞ üyesi Orgeneral Nusret Taşdeler ile emekli Tuğgeneral Levent Ersöz'ün de aralarında bulunduğu 21 tutuklu sanık ise duruşmaya katılmadı.
Genelde duruşmalara bir mahkeme başkanı ile iki üye hakimden ve bazen de bir yedek hakimin katılımı ile oluşturulan bir heyet ile çıkan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, bugünkü duruşmada bir ilke imza atarak duruşmaya 5 kişiden oluşan bir heyet ile çıktı. Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese, üye hakimler Sedat Sami Haşıloğlu ve Ercan Fırat'ın yanında iki üye hakim Fatih Mehmet Uslu ve Nihat Topal'dan oluşan 5 kişilik heyet ile duruşmaya başlandı. Ayrıca Cumhuriyet Savcıları Mehmet Ali Pekgüzel ve Nihat Topal da duruşmada hazır bulundu. Mahkemede görevli olan diğer hakim Hüsnü Çalmuk ile savcı Murat Dalkuş ise duruşmaya katılmadı.
AVUKATLAR, MAHKEMENİN ÖNCEKİ OTURUMDA VERDİĞİ ARA KARARA İTİRAZ ETTİ
Kimlik yoklamalarının ardından sanık avukatları, önceki duruşmada 'Bundan sonra savunmalarını yapmayan sanıklar için susma haklarını kullandıkları kabul edilecek' şeklindeki ara karara itiraz etmek amacıyla usule ilişkin konuşmak istediler. Ancak Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese, her avukata söz veremeyeceklerini söyledi.

Tutuklu sanık Tuncay Özkan'ın avukatı Ahmet Çörtoğlu, bazı sanık avukatları tarafından imzalanmış ve ortak bir dilekçe olarak belirttiği dilekçeyi mahkemeye sundu. Başkan Özese, dilekçede, savunma yapmayan sanıkların susma haklarını kullandıklarının kabul edileceği ve sanık avukatlarına duruşmada hazır bulunmaları için gerekli ihtarın yapılmasına ilişkin ara karardan dönülmesinin istendiğini açıkladı.

Özese, bu açıklamanın ardından da daha önce bu konuda ara karar verildiği için bu konuda ayrıca bir karar verilmesine gerek olmadığını söyledi.

TUNCAY ÖZKAN'IN AVUKATI, BÜTÜN AVUKATLAR ADINA TALEPTE BULUNDU
Bu açıklamanın üzerine avukat Çörtoğlu, hazır bulunan tum avukatlar adına konuşmak istediğini söyledi.

Çörtoğlu, dilekçede belirttiği konuları tekrar ettikten sonra, "Hangi sanığa hangi gün savunma yapma hakkı verildiğini belirtin. Yoksa biz, sıra gelmesi için günlerce duruşmada hazır bulunmak zorunda kalacağız. Ayrıca 1923 tarihinden beri 'esas hakkındaki savunma' diye bilinen savunma hakkını siz, esas hakkındaki mütalaaya karşı beyan diye ifade ediyorsunuz. Bu tabir sadece sizi bağlar. Bu konuşmalar savunmadır. Mahkeme, savunmalara başlanmadan önce dilekçemde de belirttiğim taleplerin karara bağlanmasını istiyorum. Mahkemenin, geçen celse aldığı ara karardan dönmesini, aksi halde dilekçemizin işleme konulmasını talep ediyorum." dedi.

5 KİŞİLİK MAHKEME HEYETİNE TEPKİ
Avukat Çörtoğlu, "Daha önceden hükümde yer alacak olan hakimlerden oluşan heyet ile duruşmaya çıkılmasını istemiştik. Bu talebimizin yok sayılması için duruşmaya 5 üye hakim ile çıktınız." diyerek bu duruma olan tepkisini dile getirdi.
ÖZKAN'IN AVUKATI, PROTESTO İÇİN DURUŞMAYI BİR SÜRE AYAKTA İZLEDİ
Mahkeme Başkanı Özese'nin, değerlendirmeye gerek görmediğini yinelemesi üzerine avukatlar Ahmet Çörtoğlu, Zeynep Küçük ve İlkay Sezer'in de aralarında bulunduğu avukatlar, karar verilmeden savunmalara geçilmemesini istedi. Ahmet Çörtoğlu ile Başkan Özese arasında bu konuda uzun süre sözlü tartışma yaşandı. Başkan Özese'nin, yerine oturmasını istediği avukat Çörtoğlu, "Söz almak istediğim, konuşmak istediğim için atın beni salondan." diye bağırdı. Çörtoğlu, mikrofonunun sesi de kapatılmasının ardından bu isteklerini bağırarak dile getirince Başkan Özese de "Sizi atmak istemiyoruz. Madem oturmak istemiyorsunuz, o halde ayakta dinleyin duruşmayı." dedi.

Gergin anlar yaşanan duruşmada avukat Çörtoğlu'nun oturmaması üzerine sanıkların savunmalarının alınmasına başlandı. Çörtoğlu, yaklaşık 10 dakika kadar duruşmada ayakta bekledi. Ancak Çörtoğlu'nun bu sürenin ardından yerine oturduğu gözlendi.
SAVUNMALARIN ALINMASINA BAŞLANDI
Önce tutuksuz sanıklardan Güler Kömürcü, 4 Nisan 2013 tarihinde mahkemeye yazılı olarak sunduğu savunmasının doğru olduğunu ve bu zavunmasını tekrarladığını söyledi.

Daha sonra da diğer tutuksuz sanık Abdülvahit Özkaya da sanıklardan Hüseyin Görüm ile komşu olmaları ve kendisini bazı insanlarla tanıştırması yüzünden bir talihsizlik sonucu davaya sanık olduğunu söyledi.

Özkaya, hukuksuz hiçbir eylem ya da oluşum içinde yer almadığını söyledi.

SAVUNMA SÜRELERİ GERİ SAYIM OLARAK PANOYA YANSITILDI
Diğer tutuksuz sanık Murat Uslukılıç'ın savunmasına geçildi. Uslukılıç'ın savunması sırasında duruşma salonunda mahkeme heyetinin iki yanında bulunan, video ve kamera yansıları için kullanılan iki bez panodan birinde savunma yapan sanığın görüntüsü yansıtıldı. Diğer Panoda ise sanığın savunma sürelerinden geri kalan zamanı gösteren dijital bir kronometre yansıtıldı.
Duruşma savunmaların alınması ile devam ediyor .