Vali Altıparmak’ın Çin’in Shandong Eyaletinde Çalışma Gezileri Devam Ediyor

Antalya Valisi Ahmet Altıparmak’ın Çin’in Shandong eyaletindeki çalışma gezileri devam ediyor.

Vali Altıparmak’ın Çin’in Shandong Eyaletinde Çalışma Gezileri Devam Ediyor
Vali Altıparmak başkanlığında Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) heyetinin Türkiye-Çin Halk Cumhuriyeti İşadamları Dostluk ve Dayanışma Derneği (TÜÇİAD) ve Antalya İhracatçı Birlikleri (AİB) heyeti Çin’in Shandong eyaletinde bir çalışma gezisi için bulunuyor.

95 milyon nüfusu ve 820 milyar dolarlık ekonomisi ile Çin’in tarımsal üretimde birinci eyaleti olan Shandong’da incelemelerde bulunan Vali Altıparmak başkanlığındaki BAKA heyeti Eyalet Valisi Guo Shuqıng tarafından kabul edildi. Heyet daha sonra eyalet başkenti Jinan şehrindeki toplantıya katıldı.

Toplantıda konuşma yapan BAKA Yönetim Kurulu Başkanvekili Vali Altıparmak, kendilerine gösterilen misafirperverlikten memnuniyet duyduğunu ifade etti.

Antalya hakkında da bilgiler veren Vali Altıparmak, Antalya ve Shandong’un birbirine çok benzediğini ifade ederek Antalya’nın da Shandong gibi tarımsal üretim konusunda ülkede birinci olduğunu belirtti.

Antalya’nın turizmin başkenti olduğunu kaydeden Vali Altıparmak Antalya’da tarımın yanı sıra 550 bin yatak kapasitesi, 2 bini aşkın konaklama tesisi ve yıllık 11 milyon yabancı misafirin konaklayabildiğini aktardı. Antalya’ya Çin’den ve özellikle Shandong’dan gelen turist sayısının artmasını ve Shandonglu yatırımcıları görmek istediklerini söyleyen Vali Altıparmak projeleri tamamlanmış olan ve yatırımcı bekleyen büyük ve orta ölçekte birçok yatırımlar olduğunu belirtti.

BAKA’nın Çinli yatırımcılara her konuda yardımcı olacağını belirten Vali Altıparmak, Shandonglu yatırımcıları tarım sektörünün yanı sıra özellikle hızlı tren, marina ve güneş enerjisi alanlarında Antalya’daki projelere beklediklerini ifade etti.

Shandong Valisi Guo Shuqıng da, yaşadıkları bölgede halkın ana geçim kaynağının tarım olduğunu söyledi.

2013 yılının Çin’de Türk Kültür Yılı olarak ilan edildiğini hatırlatan Vali Shuqıng Antalya, Isparta ve Burdur’dan oluşan Türkiye’nin Batı Akdeniz bölgesinin potansiyelinin farkında olduklarını ifade etti.

Toplantının sonunda taraflar arasında ticaretin, yatırımların ve özellikle tarımsal işbirliğinin artmasını öngören bir İşbirliği protokolü imzalandı. İki taraf arasında tarım, turizm ve ticaret alanındaki ekonomik ilişkilerin artırılmasını hedefleyen İşbirliği protokolü bilgi ve tecrübe paylaşımı konularını da içeriyor. Protokol, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) ve Shandong Dış İlişkiler Ofisi tarafından uygulanacak.

Vali Altıparmak başkanlığındaki BAKA heyet, geçtiğimiz yıl 2,2 milyon kişinin ziyaret ettiği Shandong Weifang kentinde düzenlenecek olan ve 14. Çin Shandong Sebze ve Sebze Teknolojileri Fuarı’na katılacak.
Kaynak: İHA