Türk Kızılayı Ordu Kan Bağış Merkezi Müdürü Bakan'ın Açıklaması

Türk Kızılayı Ordu Kan Bağış Merkezi Müdürü Dr. Özgür Bakan, "Ordu, kan bağışında Türkiye ortalamasının altında kalıyor" dedi.

Bakan, gazetecilere yaptığı açıklamada, Ordu'da kan bağış oranının her sene biraz daha yükseldiğini ancak bu bağışın yeterli miktarda olmadığını söyledi.

Bazı ilçelerin kan bağışında çok iyi durumda olduğunu anlatan Bakan, "Bu konuda Kumru, Korgan ve Aybastı ilçelerimiz lider konumda. Özellikle Kumru ilçemiz Türkiye ve dünya ortalamasının çok üzerinde. Dün Kumru ilçesinde yapılan kan bağışı kampanyasında 300 ünite kan alındı. Bakıldığında bu ilçenin nüfusu 10 bin civarında. Bu nüfusa göre yapılan bağış çok iyi" diye konuştu.

Ordu'nun kendi içerisinde kan ihtiyacını karşılayamadığına dikkati çeken Bakan, şunları kaydetti:

"Ordu, kan bağışında Türkiye ortalamasının altında kalıyor. Türkiye genelinde 62 kan bağış merkezimiz var. İlimiz kan bağış oranında, Türkiye'de sondan 8'inci sırada. Bu ihtiyacın karşılanması adına farkındalık eğitimleri veriyoruz. Bu konuda geçen sene 10 bin kişiye eğitim verdik. Birçok kurum ve kuruluşta eğitim vermeye çalışıyoruz. Özel olarak bilgi almak isteyen kişilere de bilgi veriyoruz."

Bakan, kan bağışının kişisel duyarlılıkla oluştuğunu ifade ederek, "Bu konuda yeterli duyarlılığa sahip değiliz. Kişinin bir yakınına kan ihtiyacı olduğunda bağış hemen yapılıyor ancak bunu acil olayların dışına da çıkarmamız gerekiyor. Çünkü kan acil değil, sürekli ihtiyaçtır. Bugün sana, yarın bir başkasına lazım olabilir" dedi.

Muhabir: Eyüp Elevülü

Yayıncı: Orhan Topal
Kaynak: AA