Bakan Davutoğlu: Zulmün bitmesini istiyoruz

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye Halkının Dostları Grubu'nun, iki seneyi aşkın süredir büyük acılar çeken Suriye halkına destek için İstanbul'da toplandığını belirterek, "Hepimiz Suriye'de ve bölgede barış ve istikrarın yerleşmesini, zulmün bitmesini istiyoruz" dedi.

Türkiye'nin ev sahipliğinde düzenlenen Suriye Halkının Dostları Grubu Dışişleri Bakanları Toplantısı İstanbul'da başladı.

Toplantıya Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun yanı sıra, ABD, İngiltere, Katar, Suudi Arabistan, Ürdün, Mısır, BAE, İtalya, Almanya ve Fransa'dan dışişleri bakanları ve üst düzey yetkililer ile Suriye Ulusal Koalisyonu temsilcileri katılıyor.

Davutoğlu, Adile Sultan Sarayı'ndaki toplantının açılışında yaptığı konuşmada, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin İstanbul'a gerçekleştirdiği son ziyarette, Suriye Halkının Dostları Grubu'nun toplanmasına karar verdiklerini hatırlatarak, katılımcılara, davetlerine kısa sürede olumlu cevap verdikleri için teşekkür etti.

Grubun daha önce İstanbul'da düzenlenen toplantısının Avrupa yakasında yapıldığını anımsatan Davutoğlu, katılımcıları bu kez Asya yakasındaki tarihi bir mekanda ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Özellikle Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Suud El Faysal'a kızının nişanı olmasına rağmen toplantıya katılımından dolayı teşekkür eden Davutoğlu, El Faysal'ın "kendi ailesini bırakarak bu aile toplantısına" katılmasının çok önemli olduğunu söyledi.

Son derece zamanlı bir toplantı yaptıklarını ifade eden Davutoğlu, "İki seneyi aşkın süredir çok büyük acılar çeken Suriye halkına desteğimizi ifade etmek ve artırmak için buradayız. Hepimiz Suriye'de ve bölgede barış ve istikrarın yerleşmesini, zulmün bitmesini istiyoruz" diye konuştu.

Davutoğlu, toplantının Suriye'de barışın sağlanmasının yanı sıra, bölgesel ve küresel barışa katkı açısından da önemli olduğunu vurguladı.

İki bölümlü bir toplantı yapacaklarını belirten Bakan Davutoğlu, önce dışişleri bakanları ve yetkililer olarak kendi aralarında istişarelerde bulunacaklarını, ardından Suriye Muhalefeti ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu Başkanı Muaz el-Hatip ve diğer Suriyeli temsilcilerle bir araya geleceklerini kaydetti.

Davutoğlu'nun konuşmasının ardından toplu görüşmeye geçildi.

Kaynak: AA