Antalya Valisi Altıparmak, Çinli İşadamlarını Yatırıma Davet Etti

Antalya Valisi Ahmet Altıparmak, Çinli işadamlarını tarım, hızlı tren, marina ve güneş enerjisi alanlarında yatırım yapmaya çağırdı.

Altıparmak başkanlığındaki Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) heyetinin, Türkiye-Çin Halk Cumhuriyeti İşadamları Dostluk ve Dayanışma Derneği (TÜÇİAD) ve Antalya İhracatçı Birlikleri (AİB) işbirliğiyle Shandong eyaletine çalışma gezileri devam ediyor. Shandong Valisi Guo Shuqing tarafından en üst düzeyde kabul edilen heyet, başşehir Jinan'daki toplantıya katıldı.

Burada konuşan Vali Altıparmak, misafirperverlikten duyduğu memnuniyeti ifade ederek, Konfüçyüs’ün memleketi Shandong’da bulunmaktan ayrıca çok mutluluk olduğunu söyledi.

Antalya hakkında da bilgi veren Ahmet Altıparmak, iki şehrin birbirine çok benzediğini, Antalya’nın da tarım üretiminde ülkede birinci olduğunu belirtti.

Tarımın yanısıra 550 bin yatak kapasitesi, 2 bini aşkın konaklama tesisi ve yıllık 11 milyon yabancı misafiriyle turizmde Türkiye’nin başşehri olduğunu vurgulayan Vali Altıparmak, Çin’den ve özellikle Shandong’dan gelen turist sayısının artmasını arzu ettiklerini söyledi.

Antalya’da Shandonglu yatırımcıları da görmek istediklerini, projeleri tamamlanmış ve yatırımcı bekleyen büyük ve orta ölçekte birçok yatırım olduğunu belirtti.

BAKA’nın, Çinli yatırımcılara her konuda yardımcı olacağını vurguladı.
Vali Shuqing ise eyaleti hakkında bilgi verdiği konuşmasında, halkın ana geçim kaynağının tarım olduğunu dile getirerek, 2013'ün Çin’de "Türk Kültür Yılı" ilan edildiğini hatırlattı. Antalya, Isparta ve Burdur’dan oluşan Türkiye’nin Batı Akdeniz bölgesinin potansiyelinin farkında olduklarını ifade etti.

Toplantının sonunda taraflar arasında ticaretin, yatırımların ve özellikle tarımda işbirliğinin artmasını öngören bir protokol imzalandı. Vali Guo Shuqing, bu protokolle temelleri atılan işbirliğini sağlamlaştıracağına inandıklarını belirtti.

İki taraf arasında tarım, turizm ve ticaret alanındaki ekonomik ilişkilerin arttırılmasını hedefleyen işbirliği protokolü, bilgi ve tecrübe paylaşımını da içeriyor. Protokol, BAKA ve Shandong Dış İlişkiler Ofisi tarafından uygulanacak .