Antalya İle Çin'in Shandong Eyaleti Arasında İşbirliği Protokolü İmzalandı

Antalya ile Çin'in Shandong Eyalet Valiliği arasında ticaret, yatırım ve tarımsal işbirliğinin geliştirilmesi amacıyla protokol imzalandı.

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Antalya Valisi Ahmet Altıparmak başkanlığında BAKA, Türkiye-Çin Halk Cumhuriyeti İşadamları Dostluk ve Dayanışma Derneği ile Antalya İhracatçı Birlikleri işbirliğiyle Çin'in Shandong eyaletine gezi düzenlendi.

BAKA heyeti Shandong Eyalet Valisi Guo Shuqing ile toplantıda bir araya geldi. Toplantının açılışında konuşan Shuqing, Shandong Eyaleti'nin 100 milyona yaklaşan nüfusuyla Türkiye'den fazla nüfusa sahip olduğunu belirtti.

Shandong'da halkın ana geçim kaynağının tarım olduğunu, geçen yıl 45 milyon ton gıda üreterek Çin'in tarımsal üretimde ilk sırada yer aldığını ifade eden Shuqing, eyaletin geçen yıl 245 milyar dolarlık ticaret hacmi ile dünyanın birçok ülkesini geride bıraktığını kaydetti.

Shuqing, Türkiye'nin Batı Akdeniz bölgesinin tarım potansiyelinin farkında olduklarını ve bu potansiyeli iki tarafın da çıkarına değerlendirmek istediklerini dile getirdi.

Antalya Valisi ve BAKA Yönetim Kurulu Başkanvekili Altıparmak ise Antalya ile Shandong'un birbirine çok benzediğini, Antalya'nın da tarımsal üretimde Türkiye'de birinci olduğunu ifade etti.

Antalya'nın tarımın yanı sıra 550 bin yatak kapasitesi, 2 bini aşkın konaklama tesisi ile turizmde Türkiye'nin başkenti olduğunu vurgulayan Altıparmak, Antalya'ya Çin'den ve özellikle Shandong'dan gelen turist sayısının artmasını istedi.

Altıparmak, Antalya'da projeleri tamamlanmış yatırımcı bekleyen büyük ve orta ölçekte birçok proje olduğunu belirterek, Shandonglu yatırımcıları tarım sektörünün yanı sıra özellikle hızlı tren, marina ve güneş enerjisi alanlarında Antalya, Isparta ile Burdur'a beklediklerini dile getirdi.

Toplantının sonunda Antalya Valiliği ile Shandong Eyalet Valiliği arasında ticaret, yatırım ve özellikle tarımsal işbirliğinin artmasını öngören protokol imzalandı.

Muhabir: Şamil Kahveci

Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
Kaynak: AA