Manisalı İşadamları Fas İle Ticaret Köprüsü Kurdu

Manisa Sanayici ve İşadamları Derneği (MASİAD), Kadın Girişimciler Başkanlığı önderliğinde Fas'a ticaret gezisi düzenledi.

MASİAD Kadın Girişimciler Başkanı Sema Yurdalan, dernek yönetim kurulu ve üyeleriyle düzenlenen gezinin amacına ulaştığını söyledi.

Fas'ın birçok alanda yatırıma açık, fırsatlar sunan bir ülke olduğunu belirten Yurdalan, gezide ticaret köprüsü kurulduğunu kaydetti.

Fas'ın ticaret ve tarım şehri olarak bilinen Kazablanka'da bulunan işadamlarıyla çeşitli iş görüşmeleri yaptıklarını aktaran MASİAD Başkan Vekili Hüseyin Çambel de, "Fas'ta yapılacak çok iş var. Özellikle altyapı, üstyapı ve inşaat alanlarında Manisalı işadamlarına çok iş düşüyor. Herkes her yerde iş yapabiliyor ve iş kurabiliyor. Bundan dolayı Manisalı işadamlarımızın da dünyaya açılması gerekiyor." dedi.

Bu gezilerin, bu yönüyle işadamlarının ufkunu açıcı olduğunu ifade eden Çambel, "Manisalı işadamlarımızın daha çok yurtdışı gezisine katılması gerekir. Dört gün süren Fas gezisine, 15 işadamı katıldı.

Ziyaret sırasında ikili görüşmeler yapıldı. Kazablanka, El Cedide ve Marakeş ziyaret edildi." diye konuştu.

Çambel, Faslı işadamlarını Türkiye’ye ve Manisa’ya davet ettiklerini sözlerine ekledi. MASİAD Yönetim Kurulu üyesi Abdurrahim Arslan da Türkiye'nin Afrika pazarından daha fazla istifade etmesi gerektiğini söyledi.

Arslan, "Türkiye-Fas ilişkileri, son yıllarda daha da yakınlaştı. Bu iyi ilişkileri fırsata çevirmemiz gerekir. Manisa'dan Fas'a, birçok sektörde ihracat yapacak kapasite var." dedi.

Dernek üyesi Binnur Çalımcı, Fas'ın önemli avantajlar taşıyan bir ülke olduğunu, gezinin amacına ulaştığını kaydetti.

MASİAD Genel Sekreteri Hayrullah Demirel ise Fas'ın diğer Arap ülkeleri kadar geri kalmadığını, ayrıca Arap Baharı'nın orada yaşanmadığını söyledi.

Fas’ın demokrasinin, özgürlüğün ve insan haklarının iyi yaşanabildiği bir ülke olduğunu aktaran Demirel, ancak bir Avrupa ülkesi kadar da ileri olmadığına dikkat çekti. Özellikle turizm konusunda Türkiye'nin değişik bölgeleriyle benzerliği bulunduğunu belirterek, "Tarım alanları bakımından büyük arazilere sahip bir ülke. Fas'ın, sanayisi olmadığından dolayı ticaret ve tarıma dayalı ekonomisi var. Sanayi alanında önemli ticari köprüler kurulabilir." dedi.

Gezinin sonunda işadamları, Fas' ta açılan Tanca Fatih Türk Okulu'nu ziyaret etti. Modern yapısıyla ve kaliteli eğitimiyle takdir kazanan okulda işadamlarına, minik bir Türkçe Olimpiyatları gösterisi sunuldu. Ayrıca Fas ve Türk yemekleri ikram edildi .