Tüyad-Der’den Cezaevi Çağrısı

Tutuklu ve Hükümlü Yakınları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TÜYAD-DER) Van Şube Başkanı Ahmet Aygün, cezaevlerinde tutuklu ve hükümlülere yönelik baskıların arttığını ifade ederek, Tekirdağ Cezaevi’nde açlık grevinde olan tutukluların taleplerinin kabul edilmesi konusunda çağrıda bulundu.

Fegiye Teyran Parkı’nda düzenlenen basın açıklamasına Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Van İl Eşbaşkanları Musa İtah, Figen Yaşar, BDP PM Üyesi İhsan Coşkun, sivil toplum örgütleri temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Grup adına basın metnini okuyan Ahmet Aygün, hükümetin samimiyetini ilk önce cezaevlerindeki baskıyı kaldırmaktan başlamasıyla göstermesi gerektiğini belirtti.

Ölüm sınırında olan hasta tutukluları serbest bırakmakla göstermesi gerektiğini anlatan Aygün, Şakran ve Tekirdağ cezaevlerinde yaşananlara dikkat çekti. Aygün, "Özellikle Kürdistan coğrafyasından uzak cezaevlerinde baskılar çok bilinçli bir biçimde sürdürülmektedir. Karadeniz'den, Ege'ye ve Trakya'ya kadar sürgün edilen tutuklular üzerinde sistematik baskı yürütülmektedir. Eğer politik tutsaklara yönelik baskı politikası değişmezse Kürt sorununda politika değişikliği yapıldığına insanları inandırmak zordur. Demokrasi güçleri tabii ki politik gündemlerle ilgilenmelidir, yeni sürece destek vermelidir. Bu sürecin başarısı için mücadele etmeli ve bu yönlü çabalarını arttırmalıdır. Ancak hangi koşulda olursa olsun cezaevlerindeki tutuklular unutulmamalı, onların üzerindeki baskılara karşı tutum konulmalıdır. Sonuç olarak eğer 12 Eylül 2012 deki gibi bir daha genel açlık grevleri yaşanmak istenmiyorsa bir aya yakın zamandır Tekirdağ cezaevinde açlık grevinde olan tutsakların demokratik taleplerinin yerine getirilmesi, hasta tutsakların serbest bırakılması için hükümeti duyarlılığa davet ediyoruz” dedi.

Yapılan basın açıklamasının ardından grup daha sonra sessizce dağıldı.
Kaynak: İHA