Türkiye’nin Şekeri 90 Yaşında

Türkiye Cumhuriyeti’nin, çiftçi Nuri Şeker öncülüğünde çok sayıda mahalli müteşebbisin iştiraki ile 19 Nisan 1923 yılında 600 bin lira sermaye ile kurulan ilk şeker fabrikası 90 yaşanı kutluyor.

Uşak Terakki Ziraat T.A.Ş. adı ile 06 Kasım 1925 tarihinde temeli atılan ilk şeker fabrikası 17 Aralık 1927 yılında hizmete açılarak, 87 yıldır kesintisiz olarak istihdam sağlayıp, Türkiye’nin damağını tatlandırdı. Türkiye’nin uruluş sancıları yaşadığı bir dönemde ekonomiyi canlandırmak amacıyla köy köy dolaşıp, sermaye toplayan Uşaklı bir çiftçi olan Nuri Şeker'in hayatı girişim yapmak isteyen herkese örnek olacak nitelikte. Birinci Dünya Savaşı'nın yıkımının getirdiği ekonomik buhran, dünya ile birlikte Türkiye’nin de uluslar arası ve yerli finansman bulmasını zorlukları yaşattı.
O dönemde kurulan . Uşak Terakki Ziraat T.A.Ş. de hissedar ararken, nakdî sermaye bulma zorluğu yaşamış ve bu sıkıntıyı aşmak için, şirkete ortak olmak isteyen vatandaşların, tahıllar başta olmak üzere çok çeşitli ürününü depolarında muhafaza edip, satıldıkları anda sermayeye ekleyerek finansman sorununu aşmaya çalışmıştı.

KÖPÜK HELVASINDAN DEV SANAYİYE

Türkiye sanayi hamlesinin ilk adımı olan Uşak Şeker Fabrikası'nı kuran hissedarların öncüsü olan Nuri Şeker'in pancarla yoğrulmuş hayatını, oğlu Muhsin Şeker şu sözlerle ifade ediyor:
"Babam, fabrikayı kurmadan evvel şekeri evimizde imal etmeyi başarmıştı. Köyde yetişen pancarı şehirdeki evimizde kazanlara koyup kaynatıyor, kabuklarını soydurup rendeletiyor, ağaçtan yapılmış sıkma makinemizde sıkıp elde edilen şerbete kireç ayranı katıyor, sabaha kadar öyle bırakıyordu. Sabah, kireci altına çökmüş şerbeti bulandırmadan başka kazanlara aktarıyor ve bundan köpük helvası yapıyordu… Ben, yapılan bu helvaları pazara götürür, bağıra bağıra satardım. Şehirlisi, köylüsü kapış kapış alırlardı."

25 ŞEKER FABRİKASINA ULAŞTI

Uşak'ta temeli atılan şeker sanayinin, öncü kuruluşu olarak Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. günümüzde 25 şeker fabrikası, 5 makine fabrikası, 1 elektromekanik aygıtlar fabrikası, 1 tohum işleme fabrikası ve araştırma enstitüsü ile uluslararası standartlarda üretim yapan, sermayesi 2 Milyar liranın üzerine çıkmış bir kuruluş haline geldi. Bünyesinde 14 bin dolayındaki çalışanı ile ülke sanayinde istihdam bakımından ikinci, kamu iktisadi teşebbüsleri arasında ise zirvede yer alan Türkşeker, ekonomik bakımdan da İSO ve Fortune 500 listelerinde üst sıralarda yer buldu.
Kuruluş, son dönemde çevre bilinci ve etik alanında ödülleri de vitrinine koydu.